Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik,
For år tilbage købte vi en nyinstandsat erhvervslejlighed. Efterfølgende har vi fundet ud af, at vores varme er tilknyttet naboejendommens varmeinstallation og ikke – som vi oprindelig troede - i den fælles kælder i vores egen ejendom, ligesom det for eksempel er tilfældet for vores overboer.
Naboejendommens ejer købte oprindeligt vores og anden lejlighed i samme ejendom, satte dem i stand og tilsluttede begge lejligheders varmeinstallationer til deres egen i ejendommen ved siden af.
Vi var ikke klar over dette, da vi købte lejligheden af dem og det fremgik heller ikke af nogen dokumenter.
Vi har hele tiden bedt om at få det ændret, da vi mener, at installationen er ulovlig. Det mener naboejendommens ejer ikke og vil ikke gøre noget ved det.
Nu står vi så i den situation, at naboejendommen er kommet til salg og vi er bekymret for, at de nye ejere kan tvinge os ud i store omkostninger, og vi er i tvivl om, hvordan vi er stillet i det tilfælde.
Er det korrekt, at varmeinstallationen er ulovlig og vi dermed kan gøre krav på, at nuværende ejer får bragt tingene i orden?
Med venlig hilsen,
L
!: Kære L,
Jeg har ikke mulighed for at udtale mig om det tekniske ved varmeinstallationen, men juridiske set er der - efter min opfattelse - ikke nødvendigvis tale om, at installationen er ulovlig.
Det afgørende er, at der en forsyningssikkerhed, og at der er et varmeregnskab eller en anden for afregning, der sker fra jer som bruger af varmen til anlæggets ejer - det vil sige naboejendommen.
Hvis jeg var jer, så ville jeg sørge for at få stillet krav om – eventuelt overfor den mægler, der har ejendommen til salg – at gøre opmærksom på, at I har ret til at få leveret varme.
Hvis der ikke er tinglyst et dokument om dette, bør I se at få det gjort, hvis det overhovedet er muligt. På den måde sikrer I, at I også i fremtiden kan få varme.
Alternativt må I – som jeg vurderer det – betale for at blive tilsluttet jeres egen ejendoms varmeanlæg, hvis man ellers vil være indstillet på det i jeres ejendom.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner