04. jan. 2022

Tilstoppet faldstamme: Skal forsikringen betale for skaderne?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik


Vi bor i en ejendom med tre etager. Lejligheden på første sal blev solgt 1. november 2021. Den nye ejer vil leje den ud, derfor har der ikke boet nogen i den siden salget. 


Desværre viser det sig, at faldstammen har været tilstoppet. Det betyder, at vandet fra tredje sal er blevet bremset ved lejligheden på første sal med vandskade til følge; vandet er flydt udover vasken og både gulv og skabe er delvist ødelagte.


Vores ejerforenings forsikring siger nej til at betale for skaderne, og den nye ejer har nok ingen forsikring endnu. 


Kan det være rigtigt, at forsikringen ikke vil betale?


Mvh. 


I



!: Kære I, 


Det kan godt tænkes, at forsikringsselskabet er berettiget til at foretage afvisningen. Normalt skal er være en såkaldt ”pludselig opstået skade” for, at der kan være forsikringsdækning. 


Undtagelsen til den regel er typisk skjulte rør, hvor man netop ikke selv har mulighed for at opdage, at noget er galt. Overfor det står der, at faldstammen normalt er synlig, men også, at man normalt selv skal sørge for at holde øje med, om installationerne er i vedligeholdt stand. Det vil sige sikre, at faldstammer med videre bliver spulet og renset, så der ikke opstår tilstopning. 


Jeg vil anbefale, at I kontakter forsikringen og beder dem om at uddybe deres afvisning, og I kan derefter vælge at indsende sagen til forsikringsankenævnet for at få en uvildig klageinstans til at tage stilling til sagen. 


I skal sørge for at sikre bedst muligt bevis; det vil sige fotos og erklæringer fra VVSer, der udfører arbejdet - så I har dokumentation for, hvad de omkostninge, om der kræves af forsikringen, udgør. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner