05. jul. 2022

Forskellige skattevurderinger på ens grunde: Er det fair?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg overtog for otte år siden naboens ejendom næsten gratis. Kommunen betalte for nedrivningen af bygningerne på grunden med det vilkår, at den ikke senere måtte bebygges.

For fem år siden fik jeg efter en klage nedsat vurderingen af grunden (og dermed ejendomsskatten) betydeligt.

Min nabo overtog ligeledes en ejendom for to år siden under nøjagtig de samme præmisser.
Han har nu søgt om nedsættelse af vurderingen og dermed ejendomsskatten. Han har fået afslag.

Facit er, at min grund er fire gange så stor, som den grund min nabo nu har. Min nabo skal betale fire gange så meget i ejendomsskat som jeg i en ellers sammenlignelig situation.

Ejendommene ligger i en lollandsk landsby i en landzone og grænser næsten op til hinanden.

Kan det passe, at to så sammenlignelige sager har så forskellige forløb i forhold til ejendomsbeskatning? Er der noget, man kan gøre?

Med venlig hilsen,

S

 

!: Kære S,

Når man læser din beskrivelse, synes jeg også, at det forekommer besynderligt, hvis der er foretaget væsentlig forskellige vurderinger af de to helt ens situationer.

Jeg går ud fra, at din nabo har fået en klagevejledning i forbindelse med resultatet af den oprindelige klage, så jeg vil anbefale, at din nabo klager og henviser til, hvordan din ejendom er vurderet, og at der er tale om helt identiske situationer.

Det kan også tænkes, at man har lagt vægt på forskellige forhold: Måske er der - uanset om din nabo og dig tror det - ikke er tale om de til helt samme forhold ved begge grunde.

Det kan være antallet af mulige byggerettigheder, arealets størrelse eller andre planmæssige forhold, der gør, at din nabos ejendommen er vurderet anderledes. Men du har ret, det virker underligt.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner