Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Jeg bor til leje i et privat boligudlejningsselskab. Huset er et dobbelthus på to gange 180 kvadratmeter, som udlejer har opdelt i fire enheder (fire lejere) med hver vores indgang. Enhederne er adskilt med skillevægge.
Grundejerforeningen har anmeldt vores udlejer til kommunen, da de mener, han kun må udleje til to familier. Kommunen kommer den 14. juni og skal kigge på vores boliger. Vi er nervøse for, at to af os lejere bliver opsagt.
Hvordan står vi stillet som lejere? Hvilke rettigheder har vi? Kan man kræve erstatning for at udlejer har udlejet ulovligt?
Mvh.
M
!: Kære M,
En udlejer er forpligtet til at sikre, at det, han udlejer, lovligt kan anvendes til lejerens brug. Hvis udlejeren ikke opfylder de gældende krav, har lejer et krav på erstatning: Det kan være til flytte- eller indretningsudgifter, eget arbejde ved istandsættelse og lignende.
Det kan også omfatte eventuelt tab, mens lejer finder en tilsvarende lovlig bolig - i hvert fald i en periode.
På den anden side, kan lejer ikke i forhold til for eksempel kommune eller privatretlige servitutter, gøre gældende, at ulovligheder skal forsætte, uanset om lejeren er i god tro.
Man kan altså populært sagt ikke aftale sig til at forsætte noget, der fra starten af har været ulovligt.
Det kan tænkes, at kommune i den konkrete sag, måske vil dispensere for reglerne, men det er ikke noget en lejer eller udlejer har krav på.
Måske kan der også være tale om en lovliggørende dispensation eller tilladelse, men i første omgang må det jo afklares, om det overhovedet er ulovligt, som grundejerforeningen påstår.
En kommunal afgørelse kan påklages og om nødvendigt bringes for domstolene, og det vil i det mindste kunne vinde jer noget tid, men koster naturligvis også noget i omkostninger til sagsførelse med videre.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner