01. jun. 2021

Faldefærdige vinduer: Hvem skal udskifte dem?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik, 


Vi bor i en ejerforening, hvor den udvendige vedligeholdelse er foreningens ansvar - heriblandt vinduerne. 


I 2003 kom der en tilføjelse til vedtægterne om, at man selv må skifte sine vinduer ud for egen betaling.


Men vi er stadig nogen, som har de gamle vinduer fra 1962, som efterhånden er aldeles udskiftningsmodne.


Problemet er, at vi nu ikke kan få et flertal på en generalforsamling, da de, der selv har skiftet vinduer tidligere, ikke vil være med til at betale. 


Det meste af kittet er faldet ud og listerne hænger og dingler - højt sandsynligt med fare for nedstyrtning. Men ingen ved det, for bestyrelsen har i mange år frabedt sig en tilstandsvurdering i håb om, at ejerne selv betaler.


Hvordan får ejerforeningen til at skifte vinduerne?


Med venlig hilsen, 


R


 

!: Kære R, 


Det afgørende er vedtægtens formulering. Når det fremgår af vedtægterne, at udvendig vedligeholdelse er foreningens ansvar, er foreningen forpligtet til at udføre den. 


Hvis vinduerne er i så dårlig stand, at de risikerer at falde ud, så er der både risiko for bygningen og ikke mindst mennesker, der kan risikere at få vinduer og glas i hovedet med fatale følger. 


Foreningen er forpligtet til at udføre vedligeholdelsen, når den er nødvendig, og derfor kan en generalforsamling ikke forhindre den nødvendige vedligeholdelse. 


Problemet er formodentlig, at man ikke har taget højde for situationen, når enkelte ejere har udskiftet deres vinduer, og man har måske glemt at få en bestemmelse med i den nye vedtægt om, at man ikke skal betale for udskiftningen for vinduerne i ejerforeningen, hvis man selv har foretaget det.  


Det vil kræve en nærmere gennemgang af vedtægterne, men en mulighed kunne være, at man ændrede vedtægterne, således at udvendig vedligeholdes af vinduerne eller udskiftning af dem gik fra at være et fælles anliggende til at være noget de enkelte ejere skulle stå for. 


Det ville selvfølgelig påføre dem med de dårlige vinduer en forpligtelse, men på den anden side har foreningen ikke brugt penge på vinduer i mange år, og dem, der har skiftet vinduerne, slipper så for at betale endnu engang. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner