08. feb. 2022

Udskiftning af vinduer: Skal ejerforeningen betale for nedtagning af markiser?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,

Vi er en ejerforening med lidt over 200 ejere. Vi har tidligere gennemført større projekter, eksempelvis betonrenovering på altangulve, og her skulle ejerne selv fjerne deres trægulve, hyndebokse og havemøbler, så håndværkerne kunne komme til.

Nu er vi i gang med vinduesrenovering, og det dyreste projekt er med totaludskiftning af vinduespartier. Det vil nok kræve, at markiser på altanerne skal afmonteres og nedtages. Et bestyrelsesmedlem oplyste på informationsmødet, at omkostningerne til nedtagning og genopsætning kan komme ind under renoveringsprojektet, og dermed betales af alle ejere. Det er 30 til 40 af ejerne, der har markiser.

Det kan jeg ikke forstå, da vedtægterne siger "medfører arbejde udført af en ejer i dennes lejlighed forøgelse af de fælles udgifter, foreningen skal afholde, påhviler det vedkommende ejerlejlighedsejer at tilsvare foreningen de pågældende merudgifter" og "den udvendige vedligeholdelse, der foranstaltes og betales af ejerlejlighedsforeningen, omfatter bl.a. tage, facader (herunder vinduespartier og altandøre)".

Markiser er ligesom terrassevarmere, trægulve og hyndebokse installeret af den enkelte ejer.

Hvad siger du?

Med venlig hilsen, 


K


 

!: Kære K, 


Såfremt, at der ikke er en udtrykkelig bestemmelse i vedtægterne, der siger, at man ved opsætning af markiser er forpligtet til for egen regning at nedtage dem i forbindelse med eksempelvis renoveringsopgaver eller andet, er det min vurdering, at ejerforeningen dels har pligt, men også mest hensigtsmæssigt bestemmer, at nedtagningen foretages af de håndværkere, der skal udføre arbejdet. 


For den enkelte, kan det måske være besværligt at skulle foretage nedtagningen, og hvis man kommer i en situation, hvor det ikke er sket, kan det risikere at forstyrre tidsplanen for renoveringen.  


I den samlede entreprise med udskiftning af vinduer på cirka 200 lejligheder, er udgiften til af- og demontage af 30 til 40 markiser fordelt på alle ejere meget begrænset - også af den grund, finder jeg det mest rigtigt at tage det med som en del af projektet. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner