11. feb. 2009

Ugens kendis: Lise Nørgaard vil aldrig tilbage til København



Ugens kendis: Lise Nørgaard, 91 år
Forfatter og journalist
Bedst kendt som ophavskvinden til DRs succeserie Matador

Sidste uges kendis: Dan Rachlin



Hvorfor bor du i Skodsborg?
Fordi jeg altid har drømt om at bo ved Øresund ved havet, og nu bor jeg højt oppe på en strand og har et fuldt overblik over svenskerkysten, Hven og trafikken i Øresund. Det er meget underholdende at se på lystbåde, roere, handelsskibe, fragtskibe, containerbåde og hvad der ellers passerer forbi. Og bare det at se på vandet er mentalhygiejnisk. I klart vejr ligger Sverige lige så tydeligt for mig. Og i tilgift har jeg skoven lige ved siden af, hvor hunden oven i købet må løbe uden snor.

Hvad lægger du vægt på, der skal være i det kvarter, du bor i?
En fredelig atmosfære. Og gode naboer.

Hvor ville du helst bo, hvis du skulle flytte – og hvorfor?
Jeg ville bo ved Roskilde Fjord, selvfølgelig (Lise Nørgaard er vokset op i Roskilde, red). Der er så smukt, og der er også et sejlermiljø. Jeg holder meget af området.
Ellers har jeg været helt forelsket i Flensborg Fjord. Der er charmerende, og jeg finder Sydslesvig spændende. Der bor nogle glimrende mennesker. Både nord og syd for grænsen. Men det er en utopi, for jeg flytter ikke her fra Skodsborg. Jeg kunne aldrig finde på at bo et andet sted. Det er der heller ikke nogen andre fra området, der kunne finde på. Ikke frivilligt i hvert fald.

Er der nogen steder, du absolut ikke ville bo?
Ja, Københavns Kommune. Fordi der har jeg boet før - på Amager. Dengang måtte man tage, hvad man kunne få. Jeg elsker København, men jeg ville ikke bo der, fordi jeg har nogle dårlige minder derfra. Da jeg flyttede til Frederiksberg fra København var som at komme fra sumpen på et skib og op til første klasse.

Hvor flyttede du hen, da du forlod dit barndomshjem
Jeg flyttede ind i en lejlighed i en ejendom, min far ejede. Jeg var 21 år. Dengang var det en skændsel, hvis man forlod sit barndomshjem, uden at være gift. Så ville forældrene få et dårligt ry. Så først flyttede jeg i lejlighed, og derefter flyttede jeg i villa med min første mand. Fordi jeg blev gift.