09. feb. 2021

Utæt varmerør i lejlighed: Hvem skal betale for udskiftningen?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Bestyrelsen i vores ejerforening (med 10 ejerlejligheder) bliver af en ekstern håndværker gjort opmærksom på, at et lodret varmerør i en enkelt lejlighed er synligt tæret lige over gulvet og kræver udbedring.


Det har tydeligvis stået på igennem lang tid. Det nævnes, at linoleumsgulvet omkring røret slipper underlaget og det vurderes, at der kan være sket skader i gulvet.


Bestyrelsen tager straks fat i ejeren af lejligheden og beder vedkommende om at sætte gang udbedring af dette hurtigst muligt. Han vil ikke sætte gang i noget, før ejerforeningen garanterer at betale for det hele.


For at få sat gang i processen og stoppe en eventuel skade har ejerforeningen foreløbig garanteret VVS-betaling for udskiftning af rør.


Vedtægterne er helt standard: Det vil sige, at ejerforening står for udvendig vedligeholdelse og ejerne for det indvendige. Ejerforeningen står for vedligeholdelse af forsyningsledninger, indtil forgreninger til de enkelte lejligheder.


Foreningen har en forsikring mod skader på skjulte rør. Det er jo muligt at skaden har sit udspring på et skjult sted, men den er klart synlig nu og har med sikkerhed været det igennem et stykke tid.


Er det ejeren, der skal dække udskiftning af rør?


Hvem dækker en eventuel skade på gulv og etageadskillelse?


Med venlig hilsen,


T


 

!: Kære T,


Når du beskriver, at foreningen har standardvedtægter, betyder det, at det er ejerforeningen, der har vedligeholdelsespligten for de lodrette rør.


Det vil sige, at foreningen skal betale for udskiftningen af røret, derimod er det ikke - på baggrund af din beskrivelse - fuldstændig sikkert at udtale sig om, hvem der skal betale for følgeskaderne.


Ejeren i den lejlighed, hvor røret er, har en forpligtelse til at orientere ejerforeningen om en utæthed, der bliver konstateret.


Hvis det har været synligt i en længere periode, har ejeren ikke opfyldt sine forpligtelser og kan derfor selv risikere at skulle betale for følgeskaderne.


I hvert fald hvis de kunne have været undgået ved en hurtigere indsats for reparation af det lodrette rør.


Med venlig hilsen,


Henrik Høpner