10. mar. 2020

Vand i kælderen: Kan vi holde sælger ansvarlig for vandskade?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Vi købte et hus for godt ét år og fire måneder siden. I vores tilstandsrapport har sælger sagt nej til, at der er lavet reparationer på væggene i kælderen på grund af vand. Men med alt det vand, der er kommet på det seneste, har vi nu fået vand i kælderen og derfor måttet rive en væg af gasbeton ned. Væggen var sat uden på den gamle sokkel/ydervæg, der var meget beskadiget af vand.

Havde sælger fortalt, at der havde været en gammel skade bag de vægge, havde vi aldrig købt dette hus - og vi mener derfor, at vi burde kunne kræve nogle penge retur, da hun har givet urigtige oplysninger.

Sælger har boet i huset altid, da hendes far i sin tid byggede det. Hun købte det selv for lidt over 30 år siden.

Er der en sag - eller skal jeg bare få det fikset og tage tabet selv?

Mvh
K

!: Kære K

På baggrund af den beskrivelse, du giver, tror jeg, at det vil være meget tvivlsomt, om I kan få gjort sælger ansvarlig. Hvis det skal være tilfældet, skal I i hvert fald kunne dokumentere, at sælger indenfor forholdsvis få år har fået sat gasbetonvæggene op - og at det netop var for at sikre mod vandskade. Hertil kommer, at problemet med vandskaden sagtens kan være et nyt problem, der ikke har været der tidligere.

Når sælger har givet jer en tilstandsrapport og - formoder jeg - tilbudt at betale halvdelen af præmien på ejerskifteforsikringen, er udgangspunktet, at sælger er ansvarsfri.

Hvis I vil gå videre med sagen, vil jeg anbefale, at I kontakter den advokat, der hjalp jer med købet, for at få en konkret vurdering af, om der er forhold i tilstandsrapporten, der indikerer, at sælger har været i ond tro.

Endelig bør I naturligvis anmelde sagen til ejerskifteforsikringen, hvis der er tegnet en sådan.

Venlig hilsen
Henrik Høpner