01. mar. 2022
Varsler huslejestigning: Skal jeg selv betale for halvdelen af nyt vindue, når jeg bor til leje?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Jeg bor i en lejebolig, hvor det er begyndt at dryppe ind fra et stort tagvindue - ligesom man også tydeligt kan se, at der er fugt i træværket omkring vinduet.
Ejendommens ejere har tidligere haft sendt håndværkere ud for at se på hele vindueskonstruktionen, der dengang blev forstærket med nye spær inde i væggen.
Fornyligt blev jeg så kontaktet af ejendommens administrator, der fortalte, at jeg var blevet godkendt til at få skiftet vinduet, og at jeg selv skal betale 50 procent af udgifterne i form af en månedlig huslejestigning. Udgiften lyder på i alt 150.000 kroner.
Skal jeg selv betale for halvdelen af et nyt vindue, når det er en lejebolig? Lejlighederne i opgangen var oprindeligt andelsboliger, der blev opkøbt af et firma og omdannet til lejeboliger for et par år siden.
Med venlig hilsen,
S
!: Kære S,
Udlejer har mulighed for, når man foretager forbedringer og renoveringsarbejde, at varsle en lejeforhøjelse overfor lejer. Den konkrete vurdering af, hvor meget udlejer har mulighed for at overvælde på lejerne, træffes i første omgang af huslejenævnet, hvis parterne ikke kan blive enige.
Der er nogle forholdsvis komplicerede varslingsregler, som udlejer er forpligtet til at overholde, og manglende overholdelse kan i yderste konsekvens medføre, at udlejer ikke kan få lov til at overvælde en del af udgiften over til lejerne.
Jeg vil anbefale, at du tager det skriftlige materiale fra udlejers administrator med til Lejernes Landsorganisation og høre, om de har mulighed for at vurdere om varslingen er berettiget eller ej.
Hvis I har en beboerrepræsentation i ejendommen, skal varslingsskrivelsen også sendes til dem. De kan måske også hjælpe dig.
Et af de helt store spørgsmål i den slags sager er ofte, om der er tale om sparet vedligeholdelse eller vanrøgt fra udlejers side. Sagt med andre ord; havde man sørget for at vedligeholde ordentligt, var der så overhovedet behov for udskiftning.
Held og lykke med det.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner