15. jun. 2021

Vil ikke sælge hus alligevel: Kan mægler stadig kræve betaling?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik, 


Jeg har underskrevet en formidlingsaftale omkring salg af mit hus med en ejendomsmægler.


Huset har ligget til salg som skuffesag i en måned, da det var aftalen, at det kun skulle være skuffesag. Mægler mente, at huset kunne sælges via køberkartotek, så der hverken skulle tages billeder eller lægges noget på internettet. 


Der har været en enkelt fremvisning, som ikke gav noget salg.


Der er således ikke taget billeder eller lavet nogen form for rapporter. Mægler har udarbejdet en salgsopstilling og sendt den til mulige købere i deres kartotek, og det er det.


Jeg ønsker nu at komme ud af aftalen, da jeg af personlige årsager ikke ønsker at sælge alligevel. 


Mægler vil nu have, at jeg skal betale knap 4.000 kroner inklusiv moms for at have lavet salgsopstillingen. Må han det?


Håber I kan rådgive mig.


Med venlig hilsen, 


G


 

!: Kære G, 


I første omgang bør du læse formidlingsaftalen igen. Jeg går ud fra, at den aftale, du har etableret med ejendomsmægleren, afspejler det ønske du havde, da I indgik den. 


Når du så ønsker at ændre på vilkårene, må du efter min opfattelse naturligvis betale ejendomsmægleren for det arbejde, han rent faktisk har udført – medmindre det står meget klart skrevet i formidlingsaftalen, at du til en enhver tid kan komme ud af aftalen uden betaling. 


Et beløb på 4.000 kroner synes efter min opfattelse at være meget rimeligt.  Mægleren har trods alt skulle foretage en vurdering af huset, indhente forskellige oplysninger, udarbejde salgsudstillingen og også forestå en fremvisning. 


Det har givetvis taget nogle timer for ham at få dette arbejde udført. Derfor vil mit råd være, at du betaler mægleren - med mindre det stik modsatte står i formidlingsaftalen.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner