24. maj 2023

Vil købe sommerhus med vennepar: Hvordan bærer vi os ad?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Vi har længe drømt om at få sommerhus igen, men vi vil denne gang gerne dele det med et vennepar, da vores behov ikke er det samme, efter vi er flyttet ned fra 6. Sal og i rækkehus med have. Men vi savner havet.

Imidlertid er det noget ufremkommeligt at komme i sving og kunne rykke hurtigt, når det rigtige hus er der, da familierne har forskellige banker.

Min mand og jeg vil kunne optage lån i vores friværdi i rækkehuset til det fulde beløb vi skal lægge til sommerhuset. Men hvordan kommer vi videre?

Bankerne siger, at vi som udgangspunkt skal have samme bank, men det virker lidt vildt at flytte bank, inden vi står med noget konkret, vi vil købe sammen. Og de gange vi har fundet et interessant sommerhus, er det blevet solgt for næsen af os.

Alle gode input modtages.

Mange hilsner,

A og de andre

 

!: Kære A og de andre,

Valg af pengeinstitut er måske det, der fylder en hel del lige nu, men er reelt set nok ikke der, hvor der kan være flest udfordringer.

Når I vælger at købe et hus sammen, så skal I sørge for at lave en såkaldt samejeoverenskomst, der regulerer så mange forhold som muligt i relationen til brugen af sommerhuset, men også vedligehold, beslutning om ombygninger og så lignende.

Det er vigtigt, at I tænker over, hvornår der er har ret til at bruge sommerhuset; hvem skal have påsken, pinsen og sommerferien – og hvordan skal der betales for det forbrug, der er i huset?

Hvis der er behov for at bygge om eller skifte taget, skal der også være aftaler om, hvordan man håndterer den slags.

Det er forhold, der er gode at få talt igennem, når man er gode venner, og der skal også være aftaler, der regulerer, hvad I går; enten hvis I bliver uvenner eller hvis det ene par finder ud, at huset ikke længere opfylder deres behov eller hvis økonomien bliver stram.

Alle de forhold bør I have på plads på forhånd, så det eneste, I mangler at skrive ind, er adressen på ejendommen.

Med hensyn til banken, synes det noget besynderligt, især hvis I kommer med jeres betaling kontant, så burde det være muligt, at der bliver optaget et lån i jeres venners bank for jeres andel. I skal jo ikke optage lånet, men I kommer nok til at hæfte for det, fordi banken har pant i sommerhuset.

I skal tale med en boligadvokat, der kan hjælpe jer med samejeoverenskomsten, men I bør selv skrive nogle tanker ned på forhånd, om hvad I gerne vil.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER