08. feb. 2022

Vil sælge hus: Kan jeg opsige min lejer?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik, 


Jeg har en ejendom, som jeg har ejet i 23 år og selv boet i i 16 år.
Jeg har altid haft første sal lejet ud til studerende. De seneste fem år har jeg også lejet stueplanen ud.


Jeg har selv et værelse på første sal, hvor jeg overnatter en til to gange om ugen, og så har jeg hele kælderen i huset også med bad og så videre.

Jeg ønsker nu at sælge mit hus, men uden lejer. Kan jeg opsige min lejer, grundet jeg selv vil flytte ind i mit hus igen?


Eller er der grundlag for opsigelse, da jeg overnatter i mit hus en til to gange om ugen?

Hvilke muligheder har jeg ellers for at komme tilbage i mit hus eller få det solgt uden lejer?

Med venlig hilsen,

O


 

!: Kære O, 


Hvis der er tale om et enfamilieshus, vil du, såfremt du reelt selv vil flytte retur på ejendommen, kunne opsige lejerne med et års varsel.  Det forudsætter til dels, at der er tale om et enfamilieshus, og at du rent faktisk flytter ind. 


Hvis du opsiger, men ikke flytter retur og i stedet sælger umiddelbart efter, kan du risikere at ifalde erstatningsansvar overfor de opsagte lejere. 


Hvis der er tale om et tofamilieshus, vil du kun kunne benytte reglen om opsigelse til eget brug, på enten første salen eller stueetagen. Her gælder det samme i forhold til reel indflytning. 


Under alle omstændigheder skal opsigelsen være velbegrundet og tage behørigt hensyn til begge parters – dig og lejers – eventuelle forhold. 


Hvis der er tale om langvarigt lejeforhold, vil det være mere problemfyldt at gennemføre en opsigelse end ved et kortids lejemål. 


Ofte ender den slags sager i boligretten, hvor der kan være ganske lang behandlingstid – især, hvis det ender i landsretten.


Det bedste ville nok være at tage en individuel drøftelse med de forskellige lejere og se, om du kan forhandle en løsning, hvor de eventuelt mod kompensation fraflytter.   


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner