14. dec. 2021

Vores lejlighed stinker af røg fra naboerne: Hvad gør vi?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik, 


Vi har fået en lejebolig i stuen, som vi blev så glade for at flytte ind i, men desværre har vi storrygere i ejendommen, så det stinker nærmest i vores bolig. Vi har bedt dem om at ryge udenfor og/eller udlufte deres boliger, men desværre. 


Vi er ikke-rygere og vores tøj lugter, vi har ondt i halsen og det svier i øjnene. Kontoret siger, at de vil lukke hullerne, men pludselig siger de, at de ikke vil betale for det, da de ikke mener, at et firma kan løse problemet. Hvad vil du foreslå?


Hilsen,


M


!: Kære M, 


Selvom I er rigtig glade for jeres nye lejlighed, er det kontante råd til jer at finde en lejlighed, hvor der ikke er rygere i nærheden. Det er stadigvæk meget vanskeligt, dels at få andre lejere til at undlade at ryge, og hvis røgen foregår indenfor hjemmets fire vægge, har udlejer - medmindre det står i kontrakten, at der ikke må ryges - reelt ingen mulighed for at gøre noget ved det. 


Der kan ske nogle fysiske tætninger af de steder, hvor røgen kan trænge igennem, men et egentlig forbud mod rygning kan en udlejer ikke gennemføre, med mindre det oprindeligt stod i kontrakten eller husorden, der gjaldt på tidspunktet. 


Så uanset glæden ved lejligheden, må I – hvis ikke I kan finde en anden løsning eller eventuelt selv få stoppet nogle af gennemstrømningshullerne – overveje at bytte eller flytte fra lejligheden. 


Et retligt opgør vil tage årevis og udfaldet er meget usikkert.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner