02. okt. 2024

Ejendomskøb og udlejning for dansk statsborger i EU



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har følgende spørgsmål:

Må en dansk statsborger, der har boet i et EU-land de sidste 40 år, købe en ejerlejlighed i Danmark?

Hvis ja, må han leje den ud til sit barnebarn og fastsætte huslejen, således at den svarer til ejerudgiften?

Hilsen H.

!: Kære H.

For at købe fast ejendom, herunder en ejerlejlighed, i Danmark, skal man have haft bopæl her i landet i minimum 5 år. Dette bopælskrav gælder også selvom du er dansk statsborger, så længe du har haft boet i udlandet. Bopælskravet er opfyldt, hvis du sammenlagt har haft bopæl her i landet i 5 år, uanset om dette er sket i sammenhæng eller i flere perioder. Hvis du ikke opfylder dette krav, kan du som udgangspunkt kun erhverve fast ejendom i Danmark, med tilladelse fra Justitsministeren.


I det følgende lægges det til grund, at du opfylder bopælskravet, og erhverver en ejerlejlighed. Ejeren af en fast ejendom kan som udgangspunkt frit udleje sin ejerlejlighed, også til nærtstående som børnebørn. Dog skal man være opmærksom på, om der i ejerforeningens vedtægter kan være begrænsninger hertil, fx forbud mod udlejning.


Ved lejefastsættelsen er der i lejeloven forskellige grænser for, hvor høj lejen må fastsættes til, afhængig af, hvilken type lejlighed/ejendom der er tale om. Det bemærkes hertil, at der ikke i lejelovgivningen findes en nedre grænse for, hvor lav man må fastsætte huslejen. En for lav husleje kan dog få skattemæssige konsekvenser, idet skattemyndighederne sandsynligvis vil anse den for lave husleje som en gave til barnebarnet, der skal svares afgift af, og du vil selv risikere at blive beskattet af en ”fiktiv” leje. Jeg vil derfor anbefale, at man i denne situation fastsætter huslejen til det lejedes værdi, eller med andre ord, markedslejen.


Under alle omstændigheder er det min klare anbefaling, at få advokat bistand til køb af lejligheden og udlejning af denne.


Med venlig hilsen
Henrik Høpner

Stil dit eget boligspørgsmål HER