15. jan. 2024

Fraflyttet bolig: Kan vi få skattefri gevinst ved salg?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Vi ejer en bolig, som vi selv har boet i i omkring 5 år, hvorefter vi lejer den ud i 5 år. Vi vil sælge boligen, når den nuværende lejekontrakt udløber. Hvordan er vi stillet rent skattemæssigt i forhold til en eventuel gevinst på salget?

/C

 

!: Kære C


Da jeres bolig på nuværende tidspunkt har været brugt som udlejningsejendom i 5 år, er det tvivlsomt, hvorvidt i ved salg af boligen kan opnå skattefri fortjeneste. Dette skyldes den såkaldte ”parcelhusregel”.


Efter denne regel kan man opnå skattefri fortjeneste ved salg af hus, selvom man ikke bor der på salgstidspunktet, hvis man tidligere har boet i ejendommen. Reglen finder dog ikke anvendelse, hvis boligen har skiftet anvendelse i den tid, I har ejet den. Dertil kan det være afgørende for besvarelsen af spørgsmålet, hvorvidt en eventuel ændring af anvendelsen har været registreret. Har det ikke været registreret, at boligen har været brugt til udlejning, og er der derfor ikke sket skattemæssige ændringer, vil I formentlig kunne opnå skattefri fortjeneste ved et eventuelt salg.


Da i tidligere har brugt ejendommen til ren beboelse, men den siden er overgået til udlejning, har ejendommen muligvis skiftet anvendelse, og det vil derfor være tvivlsomt, om I vil kunne opnå skattefri fortjeneste ved salget.


I har mulighed for at indhente en bindende forhåndsbesked fra SKAT om spørgsmålet. Når I har modtaget denne, kan I overveje, om I ønsker at flytte retur på ejendommen og bo der i en periode, før I sælger.


Med venlig hilsen


Henrik Høpner



Stil dit eget boligspørgsmål HER