15. nov. 2016

Fritids-fidus: Flere køber huse i Udkantsdanmark som flexbolig



Udkantsdanmark bløder en lind strøm af mennesker, der hellere vil bosætte sig i og omkring de større byer end med den gode plads på landet.

Et af de politiske plastre, der er sat på i et forsøg på at standse strømmen, har været tilbuddet om at konvertere husene til flexboliger.

Det er en mulighed som flere og flere har valgt at gøre brug af, viser en rundspørge, som boligsiden Boliga har foretaget blandt flere af Danmarks landkommuner.*

- Flexbolig-ordningen er attraktiv, fordi den giver køberne mulighed for købe en bolig lige det sted, de gerne vil, uden at de nødvendigvis behøver at have folkeregister der. Og det ofte til priser der er lavere end prisen på fritidshuse, siger boligøkonom hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Med flexbolig-ordningen er det blevet muligt med godkendelse fra kommunen at købe et helårshus og anvende det til fritidsbrug.

Dette er for at dæmme op for antallet af huse, der ligger til salg så længe, at til salg-skilt og havegang forsvinder i græs, hæk og ukrudt.

Fritids- eller helårsboliger

I Guldborgsund, Lolland og Vordingborg er antallet af helårshuse, der skifter status til flexbolig steget jævnt siden ordningen trådte i kraft i 2013.

I år er der således mellem 58 og 75 boliger, der har fået statussen i de tre kommuner, og som dermed ikke behøver at være beboet året rundt.

Og er dit formål med at investere i et hus i Danmarks fjerne egne at have et sted til feriebrug?

Så er helårsboligerne med en flexbolig-status ofte et billigt alternativ til husene, der sælges som fritidshuse.

- Helårsboligerne, der kan få status som flexboliger, ligger ikke i givne sommerhusområder, så man kan se mere bredt. Man kan komme tættere på centrum eller langt væk, hvor der er langt til naboerne og fuglefløjt. Det gør, at man ofte kan få helårshusene billigere end fritidshuse, siger Lise Nytoft Bergmann.

Et af de steder, der mærker en stor interesse for helårshusene med flexbolig-mulighed, er i Lolland Kommune.

Her koster et almindeligt sommerhus i gennemsnit 10.536 kr. pr. kvadratmeter, mens et helårshus bare koster 5.745 kr. kvadratmeteren.

- Flexboligerne er interessante for folk, der drømmer om det frie liv på landet, men ikke er klar til at flytte herud, siger ejendomsmægler Henrik Ejby, der er indehaver af mæglerkæden af samme navn på Sydsjælland, Lolland-Falster, Bogø og Møn.

- Det er en gudsbenådet mulighed for de her områder. Der kommer liv, og de boliger, der ellers ville stå og forfalde, bliver i stedet købt og vedligeholdt. Samtidig er det jo ikke kun nogle små øv-boliger, man har mulighed for at købe. Man kan også købe et hus, der ligger direkte til havet eller tæt på skoven - langt fra de traditionelle sommerhusområder.

Flex er ikke altid nødvendigt

I andre kommuner som eksempelvis Lemvig, Langeland og Bornholm har man helt eller delvist ophævet bopælspligten, så det hverken er nødvendigt at bosætte sig fast i området eller skifte boligens status for at blive sommerhus-ejer.

Lemvig Kommune, hvor boligerne udbudt til salg har en af Danmarks absolut længste liggetider, oplyser således, at de slet ikke har nogle flexboliger.

Her anbefaler man nemlig folk at lade boligerne stå som helårsboliger, da det ifølge kommunen ikke tjener noget formål at ændre statussen.

På Bornholm er det kun Rønne, Nexø, Åkirkeby, Svaneke, Gudhjem, Allinge, Hasle og Klemensker, der er omfattet af bopælspligten.

Det vil altså sige, at man - udenfor disse byer - frit kan vælge mellem helårs- og fritidsboliger, uden at skulle i kontakt med kommunen, når man er på jagt efter et nyt sommerhus på øen i søen.

Her kan du se huse til salg, der muligvis kan blive flexboliger
http://www.boliga.dk/soeg2/soeg

*Med i Boligas rundspørge er kommunerne Langeland, Guldborgsund, Lolland, Bornholm, Vordingborg og Lemvig. Tre af disse meddeler, at Flexbolig-ordningen ikke bruges pga. ophævet bopælspligt.