ANNONCØRINDHOLD
28. apr. 2019

Har du styr på din husforsikring?



En husforsikring er alfa og omega, når du bliver husejer. Det er den, der skal hjælpe dig mod voldsomme udgifter, hvis uheldet er ude. Afhængig af selskab er der forskel på, hvad forsikringen dækker. Derfor er det en god idé at vide, hvilke skader din forsikring netop dækker.

Du kan også selv være med til at forebygge eventuelle skader, således husforsikringen ikke behøver at tages i brug. Her handler det om almindelig vedligeholdelse af huset. Både udvendig og indvendig. Når du jævnligt sørger for at vedligeholde dit hus, vil du automatisk mindske skader.


Derfor er en husforsikring vigtig


En husforsikring dækker typisk skader, der opstår i forbindelse med større ulykker. Det kan være storme eller brand. Vand-, sne- og frostskader går også under dækningen. Nogle forsikringer dækker også skader, der kan opstå i forbindelse med et indbrud og hærværk. Fælles for en husforsikring er, at den dækker uventede skader.

Er du pludselig en del af ovenstående eksempler på skader, kan det koste dig dyrt. Det kan være en særlig omkostningsfuld omgang at reparere en brand- eller vandskade. Især, hvis det ikke er noget, du er forberedt på.

Vælger du tillægsforsikringer oveni i den almindelige, kan du blive ekstra godt beskyttet. Det kan eksempelvis være svampedækning, som dækker ved følge af hussvamp. Det kan også være dækninger, som omfatter skader, der er sket på grund af skadedyr.

Du kan nemt tilpasse din husforsikring til dine behov. Hvis du ved, at du eller dine naboer har oplevet problemer med skadedyr, kan denne tillægsforsikring være en god idé. Derudover kan du fravælge de forsikringer, du ikke finder nødvendige.


Gode råd til din husforsikring


Når du tegner en husforsikring, gælder det, som ved andre bindende aftaler, at du læser det med småt. Som nævnt tilbyder forskellige udbydere forskellige dækninger. Det er vigtigt, at du ved, hvornår du er dækket. Og hvornår du ikke er. Det betyder også, at de enkelte udbydere har forskellige betingelser. Og du skulle gerne blive dækket på den rigtige måde.

Hvis dit hus skulle være ude for en skade, skal du forsøge at mindske skaderne. Eller i hvert fald begrænse omfanget af skaderne. Naturligvis uden at sætte dig selv i fare. Herefter skal du anmelde skaden til forsikringsselskabet. Og gerne så hurtigt som muligt. Husk desuden at give dit forsikringsselskab besked, hvis der sker større ændringer. Eksempelvis ved tilbygning eller værelser på loft eller i kælder. På den måde er du hele tiden dækket ind.

I dag findes der en lang række udbydere af forsikringer, hvorfor det kan være svært at vælge. Find og sammenlign husforsikring på forsikringsportalen, hvor du hurtigt kan finde den forsikring, som passer til dig og din familie.


Hvad koster en husforsikring?


Prisen på en husforsikring afhænger af flere ting. Den afhænger blandt andet af, hvor stort huset er. Og om der er andre bygninger på grunden. Derudover har alderen af bygningerne også betydning. Hvor i landet du bor, påvirker ligeledes prisen. Hvis du bor et sted, der ofte er udsat for oversvømmelser, vil prisen ændres herefter.

Prisen afhænger også af, om du har en høj eller lav selvrisiko. Dette har du selv indflydelse på. Ovenstående har du ikke meget indflydelse på, hvorfor du må acceptere indflydelsen på prisen.

Prisen afhænger også af, hvor mange tillægsdækninger du vælger. Samler du flere forsikringer hos det samme forsikringsselskab, har du mulighed for at opnå rabat. Jo flere forsikringer samme sted, jo større rabatter. Sådan er det som oftest. Ud over du får en økonomisk gevinst, får du også et bedre overblik også dine forsikringer. Det er langt nemmere at holde styr på, når de er samlet ét sted.


Hjælp selv med at holde huset ved lige


Der er flere punkter, hvor en husforsikring ikke dækker. Dette gælder blandt andet ved skader, der er sket som følge af manglende vedligeholdelse. Derfor kan det godt betale sig at lægge et par kræfter her. Du kan på den måde selv være med til at forebygge eventuelle skader. Du kan løbende pleje dit hus og holde det ved lige. Det kan du gøre, uanset om du har et træ- eller murstenshus.

Det er naturligt, at et træhus kræver mere vedligeholdelse end et murstenshus. Det er blandt andet vigtigt, at du giver træet beskyttelse. Afhængig af hvilken type træ det er, skal du bruge forskellige plejemidler. Træbeskyttelse beskytter træet bedre, jo mere dækkende den er. Dermed giver en heldækkende træbeskyttelse det bedste resultat.

De tre bedste råd for behandling af udvendigt træ er:

  • Jo bedre træet er renset, jo bedre vil træbeskyttelsen virke. Og jo længere tid går der mellem behandlingerne

  • Brug ikke en højtryksrenser, da det kan ødelægge træoverfladen

  • Træet skal altid være helt tørt, inden du begynder en behandling.


2 - faanoeglerne




Udvendig vedligeholdelse – start højt oppe


Når du skal beskytte dit hus mod eventuelle skader i voldsomt vejr, kan du starte med taget. Det er en god idé at tjekke det to gange om året. Når du jævnligt efterser taget, vil du opdage slid eller skader. Når der kommer et uvejr, er skaderne så ustabile, at de bliver større. Desuden kan du tjekke for knækkede sten eller huller i tagrenden. På taget bør du også fjerne alger, mos og blade – brug ikke højtryksspuler, men brug i stedet vand og en kost.

Derudover bør du efterse døre og vinduer. Har du døre og vinduer af træ, bør disse også træbeskyttes. På den måde opretholder du den gode kvalitet. Og du forlænger levetiden. Det kan også være, at de trænger til at blive malet.

Efterse herefter husets fundament. Det er især vinterhalvåret, der kan være hård for huset. Der kan opstå frostsprængninger og ødelagte fuger. Det er vigtigt, at du får gjort noget ved de større revner. Dette gælder også indvendigt i huset.


Husk også den indvendige vedligeholdelse


Når du skal holde huset up to date, gælder det også indvendigt. Her skal du ligeledes hele vejen rundt. Det er blandt andet vigtigt, at du sørger for, at alle afløb ikke bliver stoppet. Brug derfor jævnligt afløbsrens. Hvis du ved, at du der ligger lange rør i gulvet, kan du med fordel bruge lidt mere.

Derudover er det vigtigt, at du tjekker for svamp. Hvis skimmelsvamp først får fat i et hus, er det svært at komme af med. Og det kan være særlig omkostningsfuldt. Et sted, hvor det ofte kan opstå, er bag ved sengen i soveværelset. Eller bag ved sofaen i stuen. Du kan derfor trække disse møbler en smule ud fra væggen. Dermed er der hele tiden luft, og du mindsker risikoen for svamp.

Et godt indeklima er altså vigtigt. Om du har et godt indeklima, kan du blandt andet tjekke på dine vinduer. Bliver de fyldt med kondens? Og forsvinder denne kondens i løbet af dagen? Hvis ikke, så bør du lufte mere ud. Det er især gældende i soveværelset.