24. maj 2023

Husleje under fraflytning: Hvor meget kan udlejer kræve?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Jeg har opsagt mit lejemål og fraflytter 1.7.2023.

Udlejer påstår, at jeg skal betale husleje for hele juli måned, er det korrekt?

Jeg får en maler til at istandsætte efter, der er holdt udflyttermøde den 3.7 – det vil sige, at jeg kan aflevere nøglen inden den 15.7.

Jeg påtænker at indefryse de sidste to måneders husleje til istandsættelse, er det lovligt?

Med venlig hilsen,

AM

 

!: Kære AM,

For at kunne give et konkret svar på dit spørgsmål, ville det kræve en nøje gennemgang af din lejekontrakt.

Helt generelt, skal der betales huslejes frem til dagen, hvor opsigelsen er meddelt til, men da der opsagt til den 1. juli og ikke den 30. juni, så har udlejer muligvis en sag.

Med hensyns til istandsættelse, vil det normalt være foregået før, der afholdes et udflytningssyn. På det syn, når synet afholdes, skal tingene være i orden – ellers kan udlejer som udgangspunkt kræve det udført af egne håndværkere for lejers regning.

Der er nogle særlige regler, der skal overholdes, men et udflyttersyn, hvorefter du beholder nøglerne og herefter selv sætter i stand, er noget besynderligt, da der jo i så fald skal afholdes endnu et syn for at se, om arbejdet er udført korrekt.

På den baggrund kan jeg ikke vurdere, om udlejer er berettiget til at kræve husleje for hele juli måned. Udlejer skal jo kunne leje ud og kan først disponere fra det tidspunkt nøglen er afleveret og lejemålet er på plads. Der kan i din lejekontrakt konkret stå noget andet, så den skal nærlæse grundigt.

Med hensyn til ”indefrysning” af husleje, må du alene undlade at betale husleje, hvis du har forudbetalt husleje – også her kræver det en gennemgang af din lejekontrakt - men hvis situationen er den, at du har forudbetalt husleje, kan du populært sagt bo det forudbetalte husleje op.

Mange kontrakter har både forudbetalt leje og depositum og udlejer må lovligt kræve tre måneders forudbetalt leje og tre måneders depositum.

Det sidste er udlejers sikkerhed for, at lejligheden blev afleveret i den aftalte stand, og det kan ikke bos op. Så det, du omtaler som indefrysning, kan både være korrekt og forkert.

Du kan risikere, at udlejer ophæver lejemålet, hvis der tale om manglende huslejebetaling, men generelt skal du og alle andre sørge for at nærlæse kontrakten, og det er en god idé at gøre det, før man skriver under – og ikke først på et senere tidspunkt.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER