Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik,
Vi ejer et hus, som vi købte som et forældrekøb.
Vi i vil nu flytte ind i huset og muligvis sælge det, uden at vi skal betale avanceskat.
Men hvor længe skal man bo i huset, før man kan sætte det til salg? Er det et halvt år eller et helt år?
Mvh,
T
!: Kære T,
Der findes ingen generelle retningslinjer for, hvor lang tid man skal have beboet et hus i den situation, du beskriver. Altafgørende er, om huset reelt har tjent som bolig for jer.
Der må altså ikke være tale om, at I flytter folkeregister, men blot rejser frem og tilbage og bor der på skrømt i en periode.
Skat har flere måder at kontrollere et hus på. Det kan for eksempel være ved at afdække, hvilket forbrug der har været - og i nogle tilfælde kontakter de også naboer for at høre, om huset reelt har været beboet eller ej.
Jeg vil anbefale, at man bliver boende i et halvt til et helt år og etablerer en hverdag på stedet. Et indicium for, at man rent faktisk bor der, er, at man opsiger sin tidligere bolig eller sælger den, hvis det er en ejerbolig
En indikation kan også være, hvor man flytter hen bagefter, når man har solgt huset. Flytter man tilbage til et hus eller en lejlighed, man ejer, så er der noget, der betyder på, at det har været en konstruktion for at undgå at betale skat og ikke en reel flytning.
Så det afgørende er, om flytningen er reel og om man reelt har boet i ejendommen.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner