27. okt. 2010
Fejl i rådgivning fra revisoren?
Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men hvis du ønsker det, anonymiserer vi dig i nyhedsbrevet.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Vi ledte i foråret efter en revisor på og bad om en, der specifikt havde forstand på forældrekøb, virksomhedsmodellen og de skattemæssige forhold omkring samme.
Revisionsfirmaet svarede bekræftende og tilbød os en halv times gratis rådgivning, hvilket vi tog imod.
Allerede ved første møde, hvor vi medbragte alle relevante papirer, pointerede revisoren, at der var flere ting at trække fra i skat, som ville udløse en tilbagebetaling af skat til os.
Han sagde bl.a., at vi var blevet beskattet, som om vi selv boede i lejligheden. Vi spurgte, om ikke hans løn ville overskygge det beløb, vi ville få tilbage, og han svarede, at der ville være et pænt beløb til os alligevel.
Dette var vi selvfølgelig ikke utilfredse med, og vi bad revisoren lave vores selvangivelser for 2005 – 2009, i alt 10 selvangivelser.
Selv efter at han havde lavet regnskaberne, hvor han indkaldte os til møde og underskrift af papirer, spurgte jeg, om det så var de fremhævede beløb, vi ville få tilbage i skat.
Han pointerede, at vi havde fået nogle af pengene tilbage, men at vi kunne regne med halvdelen til en tredjedel. Og han sagde igen, at selv når han havde fået sin løn, så ville der være et pænt beløb til os.
Skyldte 40.000 kr.
Efterfølgende fik vi mails fra Skat.dk og gik selvfølgelig ind på vores årsopgørelser og kiggede på dem. Til vores store chok viste det sig, at vi ikke skulle have penge tilbage i skat, men tværtimod skyldte vi nu ca. 40.000 kr. i skat!
Jeg ringede til revisoren og spurgte, hvad der var gået galt, og han sagde: ”Rolig, det må være en fejl. Jeg tjekker lige”.
Jeg hørte ikke noget fra revisoren dagen efter, men mailede så til ham og spurgte, om han havde fundet fejlen.
Revisorens svar pr. mail var: ” Det er min opfattelse, at I forventede at få overskydende SKAT i stedet for restskat, og dette er ikke tilfældet”. Og så tilbød han 25 procent på sin betaling, hvis vi betalte inden for en kort frist.
Forkert model
Efterfølgende kontaktede jeg SKAT, som siger, at den model, revisoren har brugt, er kapitalafkastmodellen, hvilket ifølge Skat slet ikke er den rigtige i vores tilfælde.
Derimod vil Virksomhedsmodellen passe til vores situation, når vi ikke har haft lejligheden mere end fem år. Det burde revisoren som revisor have vidst, og vi vil selvfølgelig ikke betale for den vildledning og det fejlagtige regnskab, han har lavet.
SKAT kunne på kun en time hjælpe mig med at ændre det forfejlede regnskab til Virksomhedsmodellen, og regnskabet ser nu helt anderledes ud. Vi skylder nu 5000 kr. i skat, og ikke 40.000 kr.
Hvad gør vi nu? Revisoren fastholder sit krav om 28.000 kr i salær, hvilket vi nægter at betale. Men hvad gør vi herfra?
Med venlig hilsen
Benedikte
(Spørgsmålet er forkortet af redaktionen)
!: Kære Benedikte.
Det korte svar er, at I skal henvende jer til revisorklagenævnet eller revisorankenævnet. Det er et anerkendt klagenævn, der tager sig af klager over revisorers arbejde. Herunder også, om arbejdet har været i overensstemmelse med god revisorskik.
På baggrund af skrivelsen er det min erfaring, at det er sjældent, at kapitalafkastordningen er god ved forældrekøb. Det er ikke rumfartsteknologi, men almindelig viden.
I havde nok ikke engang behøvet at lede efter en specialist. Det vil langt de fleste revisorer vide.
Så når han har brugt en gavemodel, har han begået en fejl efter min opfattelse, og derfor skal han selvfølgelig ikke have sit honorar, medmindre han har lavet nogle andre ting for jer.
I skal meddele revisoren, at I vil klage over honoraret, hvis ikke han afskriver det.
mvh
Henrik Høpner