03. nov. 2010

Kan jeg tage en højere leje efter forbedringer?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men hvis du ønsker det, anonymiserer vi dig i nyhedsbrevet.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik.

Min onkel, som aldrig er flyttet hjemmefra, skal købe huset af sin mor, som netop er kommet på plejehjem.

Han ønsker som udgangspunkt blot at overtage huset, men vi er i tvivl om, hvorvidt der skal laves tilstandsrapport, energimærkning m.m., når der er tale om en familiehandel, eller om dette kan spares væk?

Da moren sidder i uskiftet bo efter sin mand, skal skifteretsattesten da lyses ?

Og hvis ja, før eller samtidigt med fremsendelsen af det nye skøde?

Og koster det også 1.400 kr.?

Venlig hilsen

Jes, Brønderslev

!: For såvidt angår energimærkningen, er det lovpligtigt.

Der er imidlertid ikke nogen sanktion forbundet med ikke at udarbejde den, men derfor er det under alle omstændigheder en god idé, så man ved, hvordan energitilstanden er på huset.

Mht. tilstandsrapport og ejerskifteforsikring, så er der tale om en frivillig ordning.

Tilstandsrapporten giver normalt ansvarsfrihed for sælgeren, men da jeg ikke regner med, at sønnen vil sagsøge sin gamle mor, er der nok ikke behov for det.

Derudover vil det nok være umuligt at få et forsikringstilbud, fordi køberen altid har boet i huset og derfor vil kende alt til huset og eventuelle fejl og mangler.

Der er mulighed for, at huset kan blive overtaget til den offentlige vurdering med fradrag af 15 procent, og det er en god idé at skrive, at man har taget højde for husets stand og karakter ved fastsættelsen af købesummen.

Mht. skifteretsattesten skal denne tinglyses samtidig med overdragelsen, og der skal betales fast afgift på 1400 kroner.

Men det er en god ide at få en advokat til at hjælpe med papirerne pga. den digitale tinglysning.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik.

Jeg har en 3-værelses lejlighed i en ejendom med 8 lejligheder på Nørrebro opført i 1902, som jeg ikke kan sælge og derfor vil leje ud.

Jeg har i de senere år investeret 141.000 kr. som min andel af ejendommens totalrenovering (bl.a. nye faldstammer) samt i et nyt badeværelse og et køkken til 140.000 kr.

Desuden satte jeg for fem år siden en ny altan op (også 140.000 kr.).

Kan man med disse investeringer leje ud til den højere leje , altså et huslejeniveau på lige fod med ejendomme, der er opført efter 1991?

mvh

Kurt

!: Kravet til at udleje til markedsbestemt leje, som en moderniseret lejlighed kræver, er, at der skal være anvendt beløb til moderniseringer og ikke vedligeholdelse.

Faldstammerne er ikke modernisering - de har hele tiden været der - men vedligeholdelse.

Altanen, derimod, er noget helt nyt og derfor en forbedring.

Badeværelset kan både være modernisering og vedligeholdelse, da jeg går ud fra, at lejligheden havde et badeværelse, da du købte den.

Det er derfor en helt konkret vurdering af, om der er brugt penge nok til at komme ind under de omtalte regler.

Det er et spørgsmål, som huslejenævnet kan tage stilling til.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi har i oktober 2006 købt en penthouselejlighed i Trekroner.

Den gang checkede vi selvfølgelig lokalplanerne  422 og 243, som på daværende tidspunkt stadig var gældende ved indflytning i april. 2008.

Nu er Lokalplan 243 ændret i 2009 til Lokalplan 505, hvilket betyder at der nu kan bygges i op til 2 etager højere, (4-6 etager), end vores der er beliggende i 4 etage - ( 5'te hvis man går ud fra 0-4 etage). Dette er på vestsiden.

Nu er Lokalplan 422 også ved at blive ændret / dispenseret, da bygherre vest for os fik lov vha. ny lokalplan til, at der bygges i op til 6 etager, så bygherre øst (AKF Holding), oprindelig 5 Punkthuse i max 4 etager nu også har søgt dispensation til at bygge 3 Punkthuse, men i 5 etager, hvilket vil forringe vores udsigt fra øst altanen, stue & soveværelse, idet der vil blive indblik, ind/nedkig fra de højere bygninger.

I hele Ahornlunden vil det berøre 15 penthouselejligheder (- et par lejere), der alle  har betalt mellem 100 - 400.000 kr mere pr. lejlighed

Hvad er muligheden for at få kompensation eller erstatning fra bygherre eller Roskilde Kommune?

!: Udgangspunktet er, at man normalt ikke får erstatning for den slags ting, medmindre man kan bevise, at der oprindeligt var planer og man ikke blev informeret om dem, da man købte lejligheden.

Der er mulighed for, fordi man er berørt af lokalplandsændringerne, at komme med indsigelse, men det er svært at komme igennem med det.

Under alle omstændigheder bør I gøre forsøget, og det har måske også betydning for andre end ejerne af penthouselejlighederne, fordi de lavereliggende lejligheder kan risikere at få dårligere dagslysindfald/skyggeeffekt.

Det er en "skærpende" omstændighed, at de lopkalplaner, der er udarbejdet, er forholdsvis nye, og derfor burde I som købere med rette have en forventning om, at de ikke umiddelbart blev ændret.

Det bør I anføre i klagen.

Jeres muligheder herfra - udover indsigelserne - er at gå til Naturklagenævnet og derefter domstolene.

Mvh
Henrik Høpner