04. aug. 2010

Jurahjørnet - ved boligadvokat Henrik Høpner



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

Spgm: Jeg har for nylig købt en villa, hvor ejendomsvurderingen fra ejendomsmægleren var opgivet lavere end den var. Resultatet var, at da skødet skulle tinglyses, blev tinglysningsafgiften 3.500 kr. dyrere, end vi havde fået oplyst. Er det muligt at komme efter ejendomsmægleren med dette beløb?

Venlig hilsen Lisbeth Schimmel, Hornbæk

-----------------------------------------------------------------------------------------

Svar: Der er to elementer. Det ene er, hvordan man beregner tinglysningsafgiften. Den beregnes som 0,6 procent af enten købesummen eller den offentlige ejendomsvurdering, alt efter hvad der er højest plus 1400 kr. i fast afgift.

På de foreliggende oplysninger kan jeg ikke give konkret svar på, om du kan komme efter mægleren, fordi det kan tænkes, at afgiften er beregnet af købesummen og ikke af den offentlige ejendomsvurdering.

Men jeg vil opfordre til, at du tager en snak med ejendomsmægleren og siger: "Hør her, noget er vist smuttet."

Det forholder sig sådan, at ejendomsmægleren skal opgive kontantbehovet i forbindelse med handlen. I kontantbehovet indgår udbetalingen, tinglysningsafgifter og andre omkostninger, som køberen skal forvente at betale, så man ved hvor mange penge man skal have i lommen ved en finansieret handel, og hvis man køber kontant. Han er ansvarlig for, at det er rigtigt udregnet.

Så hvis ejendomsmægleren ikke vil betale pengene tilbage, og du mener du har ret, kan du klage til Klagenævnet for Ejendomsformidling.

mvh
Henrik Høpner

Sidste uges 'Jura-hjørnet' finder du her