Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik
Vi har en sag i vores grundejerforening angående parkering af 2 autocampere.
På den sidste generalforsamling blev der med simpelt flertal vedtaget et forbud mod at parkere sin autocamper.
Os ejere af autocamperne mener ikke, at man kan indføre et forbud med tilbagevirkende kraft, og vi mener også, at vi har opnået en velerhvervet rettighed til at parkere vores autocampere?
Indtil forbuddet har der ikke været problemer med parkeringen af vores autocampere, og der har heller ikke stået noget omkring dette i hverken vedtægter eller andre dokumenter i grundejerforeningen.
Et andet spørgsmål er om det er lovligt at vedtage et forbud med simpelt flertal? I vores vedtægter står der: "Til beslutning om væsentlig forandring eller om ændring i denne vedtægt kræves dog, at ⅔ af de stemmeberettigede medlemmer stemmer herfor."
Vi mener at et forbud mod at vi fortsat kan parkere vores autocampere er en væsentlig forandring, og derfor burde have været vedtaget med 2/3 flertal?
Vi mener både at vedtagelsen med simpelt flertal er ulovligt og at vi fortsat burde have lov til at parkere vores autocampere, idet vi har opnået en velerhvervet rettighed til dette. Grundejerforeningen kan vel heller ikke vedtage et forbud med tilbagevirkende kraft?
Ved du måske om der findes retslige afgørelser i lignende sager?
Jeg ved godt at det var mange ting at spørge om.
På forhånd mange tak for dit svar.
Mvh E
!: Kære E
Som du selv nævner, er det vedtægterne der regulerer, hvordan beslutninger træffes på generalforsamlingen. Spørgsmålet beror derfor på, om beslutningen har karakter af en ”væsentlig forandring”, eller at forbuddet er kommet som en vedtægtsændring.
Jeg mener umiddelbart ikke, at forbuddet er vedtaget med tilbagevirkende kraft, da der jo ikke tillægges sanktion for den tid, I har parkeret jeres autocampere indtil nu, men at det derimod tillægges virkning fremadrettet.
Såfremt du har fået et rimeligt varsel for ændringen, og at det ikke gælder din egen grund, vil forbuddet formentlig være lovligt.
Med venlig hilsen
Henrik Høpner