24. jan. 2023
Må jeg købe en lejlighed til min søster?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Jeg står i en lidt anderledes situation, som du måske kan hjælpe mig med.
Jeg er en del år ældre end min lillesøster, 15 år for at være mere præcis, da vi har forskellige mødre.
Situationen er den, at hun skal flytte hjemmefra og ind til en af Danmarks store byer for at studere.
Modsat vores forældre, er jeg ret godt klædt på økonomisk, og jeg kunne godt tænke mig at købe en lejlighed til hende, som hun eventuelt kan dele med en veninde, indtil det bare bliver hendes på et tidspunkt – også som en slags investering i hendes navn, hun senere forhåbentlig kan få glæde af.
Jeg ved, at der er særlige regler for forældrekøb, men hvad er reglerne for anden familie; må jeg godt købe en lejlighed til min søster?
Med venlig hilsen,
L
!: Kære L,
Der er ikke noget, der forhindrer dig i at købe en lejlighed og udleje den til din søster. Det skal blot ske på sædvanlige markedsvilkår ligesom et forældrekøb.
Det, der kan blive problemet, er nærmere, når du skal overdrage lejligheden til hende på et senere tidspunkt. Der er nye beregningsformer undervejs; også på grund af de nye ejendomsvurderinger, der er på vej.
En anden mulighed kunne være, at du lader din søster købe lejligheden, hvor du låner pengene til hende gennem et såkaldt familielån. Det må du og din søster gerne etablere.
Familielånet er kendetegnet ved, at det normalt er afdragsfrit, men at det til gengæld kan opsiges med otte til 14 dages varsel. Skyldneren – det vil sige din søster i dette tilfælde – kan vælge at afdrage, men der er ikke krav om afvikling af lånet.
Det kræver naturligvis en høj grad af indbyrdes tillid, og jeg ville nok under alle omstændigheder anbefale, at I etablerer pant i lejligheden som sikkerhed for familielånet.
Ved familielånet er det din søster, der ejer lejligheden og dermed også kan se frem til en gevinst på et senere tidspunkt, hvis lejligheden stiger i pris.
Under alle omstændigheder er det noget, I har brug for juridisk rådgivning omkring, så jeg vil anbefale, at I kontakter en boligadvokat.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner