04. apr. 2023

Nabo ryger: Kan jeg kræve erstatning for røglugt i møbler og tøj?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg læste et tidligere svar du havde givet til et vedrørende naborøg i 2021. Jeg står lidt i samme situation, som du tidligere har svaret på, men jeg har et opfølgende spørgsmål.

Jeg flyttede ind i en ældre lejelejlighed i sommer, som jeg overtog fra min bror. Jeg er selv ikke-ryger og det er min bror også.

Nogle måneder efter jeg flyttede ind, bemærkede jeg en røglugt i min lejlighed. Dette var specielt hvis jeg havde været væk nogle timer eller dage.

Det lugter så kraftigt af røg i lejligheden, at selv min kæreste, som er ryger (men ikke ryger i lejligheden, da han går udenfor), syntes det var voldsomt.

Jeg har forsøgt at tape til omkring rør, fået en luftrenser og lufte meget ud når jeg er herhjemme, som kræftens bekæmpelse anbefaler, men alligevel kommer der kraftig røglugt op fra sprækkerne i gulvet.

Lugten sætter sig i væggene, gulvets overflade og er nu begyndt at sætte sig i puder og madras i min seng i mit soveværelse. Jeg kan vågne om natten og blive vækket af røglugten selvom min luftrenser er tændt.

Jeg har forsøgt at skrive til min udlejer, og han bekræfter bare at min underbo er ryger. Han skriver, at hun vil forsøge at ryge ud ad vinduet - og at hun snart vil flytte i kolonihave. Det hjælper dog ikke rigtig, da hun ikke ryger ud ad vinduet, og hvad så når hun flytter tilbage igen.

Mit spørgsmål til dig er derfor, er der noget jeg kan gøre krav på? At udlejer sørger for at røgen ikke kommer op i min lejlighed eller kan jeg søge erstatning på de ting, som nu begynder at lugte af røg?

Med venlig hilsen,

A

 

!: Kære A,

Jeg er bange for, at der ikke er særligt meget, du kan gøre ved det udover det, du allerede har gjort. Der er normalt ikke bestemmelser i lejekontrakter om, at der ikke må ryges indenfor.

Det lyder til, at kontrakten og lejeren, du omtaler, er lidt oppe i årene – og på det tidspunkt var det i hvert fald ikke normalt at have rygeforbud i lejligheder.

Når der er tale om en ældre ejendom, er den naturligvis mere utæt end moderne byggeri.
Om det er teknisk muligt at tætne yderligere, ved jeg ikke. Men det kan godt blive en kostbar affære.

Hvis du er glad for lejligheden - udover røglugten - er det noget, du måske skal undersøge. Eventuelt ved at få lejligheden sat under tryk for at finde ud af, hvor røgen kommer igennem.
Ellers må du appellere til din underbo om at undlade at ryge så meget. Men ud fra din beskrivelse, kan noget tyde på, at det vil være en vanskelig opgave i praksis.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER