02. okt. 2024

Naboens hashrygning: Hvad kan vi gøre?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har følgende spørgsmål:

Vi er flere beboere i ældre- og handicaplejligheder i Nordsjælland, der lider under en nabos hash- og skunkrøg, som er meget generende. Vi er blevet syge og lider af dårlig søvn, hovedpine, svien i øjnene, maveproblemer og hyppige toiletbesøg. Efter et år er vi ved at være slidt op.

Selvom vi beboere indførte røgforbud på det årlige afdelingsmøde sidste år, er naboen blevet visiteret hertil af kommunens visitationsteam fire måneder senere, hvilket jeg har klaget forgæves over.

Jeg kunne vælge at flytte, men kommunen skriver, at de ikke har mere at gøre, da boligforeningen står for ordensreglerne, og de gør ingenting. For at klage over boligforeningen skal man henvende sig på en gammeldags måde, hvilket fører til forgæves rundtur. Man kan også overveje at kontakte politiet, men vi ønsker ikke at være stikkere. Jeg har dog klaget til Pleje og Sundhed, da naboen flere gange har smidt joints og lightere ned på min altan, men ingen har reageret. Der er ikke meget sundhed at hente her!

Personligt er jeg bange for ildebrand, hvis han falder i søvn med sine joints og medicin.

Vi har ikke fået nogen støtte fra nogen, og vi føler os fortvivlede. Jeg er over 80 år og kan mærke, at det slider på mine kræfter både psykisk og fysisk. Hverken kommunen eller boligforeningen har vist nogen forståelse. Ældresagen foreslog at kontakte politiet og Beboerklagerådet, men det virker futilt. Jeg har skrevet til den nye borgerrådgiver, men hun sendte min kritik videre til borgmesteren, som ikke har svaret.

Har du et godt råd til os?

Hilsen F.

!: Kære F.

Det lyder som en ubehagelig situation, I er havnet i.


Beboerklagenævnet, der er et kommunalt klagenævn for tvister vedrørende almene boliger, behandler bl.a. husordenssager. Jeg gå ud fra, at rygning mv. er reguleret i den husorden, der gælder for din bolig.  Da det ikke er lykkedes at indgå i en konstruktiv dialog med boligforeningen herom, vil jeg anbefale dig at indbringe sagen for Beboerklagenævnet i din kommune.


Der er i hele landet lejerforeninger, der hjælper med dette til en overkommelig pris, og mit råd vil derfor være at kontakte din lokale lejerforening og bede om hjælp til at få sagen indbragt.


Med venlig hilsen
Henrik Høpner

Stil dit eget boligspørgsmål HER