Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik,
I vores ejerforening har vi en lejlighed, der ikke har været beboet siden 2018. Ejeren har postadresse i lejligheden, men har aldrig boet der, hvilket heller ikke er muligt, da han har strippet lejligheden for alt (vægge, gulve, etc.).
På ejerforeningens seneste generalforsamling blev ejeren spurgt, hvornår han ville være færdig med renoveringen og hans svar var meget arrogant, at det kunne tage måneder eller helt op til fem år. Vi er ejere af lejligheden nedenunder og blev noget bekymret over den lange tidshorisont.
Er der lovgivning, som vi kan benytte os af, så vi kan få ejeren til at accelerere ombygningen?
Der er ifølge ejerforeningens bestyrelse en årlig bygningsgennemgang, hvilket først er til efteråret, her har vi foreslået, at bygningsrådgiveren også forholder sig, hvad det betyder for bygningen, at en lejlighed står tom så længe.
På forhånd tak for svar.
Med venlig hilsen
L
!: Kære L,
Normalt er det sådan, at helårsboliger skal bruges til helårsbeboelse. Nogle kommuner, særligt hvor der er mange på boliger, gør en gang imellem det, at de samkører folkeregisteret med boligregisteret. Det vil dog, hvis han har folkeregisteradresse i lejligheden, ikke afsløre den tomme bolig.
I kan, men det er måske lidt drastisk, anmelde til kommunen, at lejligheden står tom. En ombygning, der har taget fem år, er efter min opfattelse ikke normalt.
Men hvorvidt ejeren vil kunne få et forbud om, at boligen reelt benyttes til bolig, er nok lidt tvivlsom, hvis han kan dokumentere, at han er i gang med renoveringen.
Der, hvor det kan have en betydning, er, som I selv er inde på, hvis bygningen kan tage skade ved, at en enkelt lejlighed står tom. Det afgørende her er måske, om der er sket ændringer i bærende konstruktioner eller installationer.
Tilsvarende kan det have betydning, om lejligheden er opvarmet eller ej. Udgangspunktet er, at lejligheden skal være opvarmet til et rimeligt niveau. Også således, at de omkringliggende lejligheder ikke bliver påvirket af en kold lejlighed som nabo.
Kontakt bestyrelsen og få sat tingene i værk, og lad være med at afvente bygningsgennemgangen senere på året.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner