Byggegrunde til både sommerhuse og villaer udbydes til salg via ejendomsmæglere og selvsalgsløsninger, præcis som vi kender det fra det almindelige boligmarked.
Grundene er således tilgængelige på boligvisningssider som Boliga.dk – men som ved andre boligkøb, er det vigtigt at gøre sit benarbejde grundigt.
Beliggenheden står ikke lige til at ændre, når først grunden er købt og huset sat. Derfor er det vigtigt, at man ikke bare har idylliske scenerier, distancen til arbejde og indkøb og børnenes vej til skole i hovedet, men at man også husker at sikre sig mod unødige oversvømmelses ricisi, store støjgener og for lidt plads.
Her er Boliga.dks 5 gode råd til at finde den perfekte byggegrund
- Find ud af, hvor meget plads du skal bruge
Tommelfingerreglen er, at helårsgrunde må bebygges med et etageareal på 30 procent, mens fritidshuse maksimalt må fylde 15 procent af grunden. Med det in mente kan du indsnævre din søgning efter grunde, der passer den størrelse bygning, du gerne vil opgøre.Vær opmærksom på, at der kan være andre krav til bebyggelsesprocenten for nogle grunde.I Bygningsreglementet kan du læse nærmere om, hvordan arealet af det bebyggede og grunden udregnes.
- Indtegn det område, du gerne vil bo i, på et kort
Mange af os ved, hvor vi gerne vil bo – men mens det sjældent lige er det ene eller det andet postnummer, der er afgørende, er det ofte dele af byer og områder, der kan strække sig ind og ud af postdistrikter. Hvis det er tilfældet for dig, kan du med fordel gøre brug af Boliga.dks tegneredskab til boligsøgning.Her tegner du det område, hvor du gerne vil finde en byggegrund, op på kortet, indstiller boligtypen til grunde – og så er det ellers bare i gang.
- Søg efter ”til nedrivning” og ”håndværkertilbud”
Når du søger efter din nye byggegrund kan du med fordel prøve at kaste et blik på den del af markedet, hvor der i forvejen står huse af en sådan forfatning, at de næppe kan redes. Prøv derfor at udvide din søgning til at omfatte villaer – og brug så fritekstfeltet til at navigere dig i retning af huse, som ejendomsmægleren allerede har vurderet er ”til nedrivning”, ”håndværkertilbud” eller ”saneringsmoden”.
- Husk solen – og regnen
Når først grunden er købt, kan fagfolk og lignende byggeeksperter hjælpe med at få placeret huset helt optimalt på grunden. Men kommer solen aldrig forbi – er der ikke meget for eksperterne at gøre. Husk derfor at tage et kig på solens bane over grunden. På Boliga.dk kan du finde et kort, der hjælper dig med at komme med en indikation af, om du nogensinde vil få sol til grillaftenerne på den terrasse, du drømmer om at bygge.Ligesom sommeraftener uden sol kan blive en kedelig fornøjelse – kan en lavtliggende grund – eksempelvis nær en af landets mange fjorde – på sigt blive en våd omgang. Geodatasites som DinGeo samler oplysninger om lavninger i terrænet og risici for oversvømmelse, hvor du kan se nærmere på den grund, du har i kikkerten. Mens du er i gang kan du med fordel også kigge på støjgener i nærheden eksempelvis fra veje, jernbaner og virksomheder.
- Må du bruge grunden til det, du vil?
Når der skal bygges på en grund, er der et hav af regler og love at overholde. Byggemodnede grunde er som udgangspunkt gjort klar til at blive bebygget, hvilket groft sagt vil sige, at du må bygge på grunden, når blot du overholder de gælde regler og krav i bl.a. lokalplanen - samtidig er der også ført rør og kloakering til grunden. Omvendt findes der også grunde, der ikke er byggemodnede - det kan eksempelvis være en bid af en mark - og her vil det altså være en forudsætning for dit fremtidige byggeri, at du kan få ført eksempelvis kloakering til grunden.Der er forskellige regler for, hvad der må bebygges afhængigt af, hvor grunden ligger - i sommerhuszoner, må der eksempelvis kun opføres huse til feriebrug.