18. apr. 2023

Skal lejelejlighed afleveres i nymalet stand, når den skal sælges?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik.

Min mor er lejer af et halvt parcelhus, som nu er sat til salg. Hun har fundet en ny lejlighed, og er fraflyttet.

Kan nuværende ejer kræve, at lejligheden skal afleveres nymalet og at malerarbejdet skal være udført af momsregistreret håndværker, når lejligheden sandsynligvis ikke skal lejes ud igen?

Kan nuværende ejer kræve fakturaen for udført malerarbejde til eget regnskab, hvis det er min mor, der betaler for en maler for at udføre arbejdet?

Venlig hilsen,

L

 

!: Kære L,

Når man fraflytter en lejebolig, skal den som udgangspunkt afleveres i samme stand som ved indflytningen.

Der er findes undtagelser, men udlejer kan i hvert fald kun kræve, at få lejligheden den leveret i nymalet og istandsat, hvis den var det ved indflytning.

Mange glemmer at få registret de fejl, der var ved indflytningen, derfor ser vi ofte, at der uenighed om, hvor meget og hvordan en lejlighed skal afleveres igen ved udflytning.

Mange udlejere glemmer også, at der rent faktisk er en frist på 14 dage, hvor kravet om istandsættelse skal være rejst, medmindre der er tale om skjulte mangler.

Har udlejer ikke rejst sit krav skriftligt inden for 14 dage efter, at nøglerne er afleveret, mister de rettigheden til kravet. Det ses ofte, og det kan være, at din mor i den situation kan slippe for istandsættelsen.

Når din mor er fraflyttet, har hun ikke længe krav på selv at istandsætte lejligheden. Det skal i stedet ske på udlejers foranstaltning, og det er også udlejer, der modtager fakturaen fra håndværkeren, som din mor herefter skal betale – hvis alle regler i øvrigt er overholdt.

Hvis I er i tvivl så prøv at kontakte LLO, hvis I er medlem, eller tal med den lokale retshjælp; I kan finde oplysningerne på advokatsamfundet.dk, der kan man se relevante papirer fra sagen og få et godt råd.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER