02. okt. 2024

Udlejerens krav til lejer: Betaling for tekniker og service?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har følgende spørgsmål:

Kan min udlejer kræve, at jeg betaler for at få en tekniker til at vurdere fejlen på en maskine, f.eks. vaskemaskinen, inden han betaler for en eventuel reparation eller udskiftning.

Derudover beder han mig om at betale for service på hans gasfyr, som han ejer, men som jeg har til rådighed.

Hilsen N.

!: Kære N.

Hvor vidt udlejer kan kræve, at du afholder udgifter til reparation af vaskemaskinen, beror på, om det er dig eller udlejer, der ejer vaskemaskinen. Ud fra hvad du skriver, virker det dog til, at det er udlejer, der ejer vaskemaskinen, og det forudsætter jeg i mit svar.


Uanset om det er udlejer eller dig, der i øvrigt har vedligeholdelsespligten i lejemålet (som kun vedrører maling og hvidtning af overflader samt slibning og evt. lakering af gulve), er udlejer ansvarlig for vedligeholdelse af lejemålet i øvrigt – herunder også vedligeholdelse af vaskemaskine og gasfyr.


Udlejer kan derfor ikke kræve, at du betaler for, at en tekniker besigtiger vaskemaskinen, da det er udlejers vedligeholdelsespligt, og dermed også udlejer, der afholder udgiften hertil.


Mht. gasfyret kan udlejer ifølge lejeloven kræve udgifter til dit forbrug refunderet, herunder også visse udgifter til vedligeholdelse af forsyningen, hvis der er en individuel forbrugsmåler tilknyttet fyret. Hertil kræves dog, at en række regler for opgørelsen af forbruget overholdes, herunder at refunderingen af udgifter sker efter ”sædvanlige fordelingsregler efter egnede forbrugsmålere”, og derudover skal udgifter til gasforbrug opgøres i et såkaldt forbrugsregnskab for at udgiften gyldigt kan opkræves af dig som lejer.


Har du ikke en individuel forbrugsmåler, må udgiften anses som indeholdt i din husleje, og så skal du ikke betale udgifterne hertil.


Udlejer kan derfor ikke blot løbende opkræve serviceudgifterne til gasfyret.


Huslejenævnet har kompetence til at bedømme sager om forbrugsudgifter- og regnskaber, og såfremt du og din udlejer ikke kan nå til enighed, vil jeg anbefale dig at kontakte din lokale lejerforening med henblik på at få sagen indbragt for nævnet.


Med venlig hilsen
Henrik Høpner

Stil dit eget boligspørgsmål HER