22. dec. 2022
Underbos renovering ødelægger vores villalejlighed: Hvad skal vi gøre?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Vi bor i en villalejlighed og har for nyligt fået en ny underbo, som er i gang med den helt store renovering.
I den forbindelse har håndværkerne lavet nogle svipsere; blandt andet er der blevet boret skruer igennem en væg, så de stikker ud inde i vores køkken - og der er kommet et hul i vores gulv.
Vores underbo har også valgt at trække vandrørene til vores køkken om, så de nu løber langs rørene til en radiator.
Det betyder, at den kolde hane nu er varm i lang tid, og jeg er bekymret for, hvad det betyder for kvaliteten af vandet med henblik på bakterievækst osv.
Vi sagde god for, at hun måtte udskifte rørene, da de løber gennem et rum, hvor hun ville lave et nyt badeværelse, men vi har ikke haft indflydelse på, hvordan de nye rør skulle trækkes.
Hun svarer ikke, når vi henvender os. Hvordan er vi stillet i sådan en situation?
De bedste hilsner
L
!: Kære L,
De forhold, du beskriver, er naturligvis ikke acceptable. Der er formodentligt en samejeoverenskomst, der regulerer de indbyrdes forhold mellem de to villalejligheder.
Først skal I nøje studere disse og herunder vurdere og analysere, hvad man rent faktisk har lov til. Ændring af rørføring er normalt noget, der kræver en tilladelse og de skader, der sket med gennemboring af vægge og gulv, skal naturligvis erstattes under alle omstændigheder.
I bør få afklaret, hvilke håndværkere der er på pladsen; eventuelt tage et billede af deres firmabil, så I har en form for dokumentation.
Derudover skal I skriftligt henvende jer til den anden ejer af ejendommen, redegøre for problemerne og dels kræve at få erstatning, få en forklaring og eventuelt også en ændring af rørføringen.
Måske kan det løses med, at man isolerer rundt om både den varme og den kolde vandledning, hvis der er plads til det. Så vil man måske på den måde ordne det med den lunkne hane.
Det er vigtigt, at I sørger for at have skriftlig dokumentation og i yderste konsekvens, må I med jeres samejeoverenskomst i hånden gå til advokat og overveje at føre en sag om ophævelse af samejet.
Det, du beskriver på nuværende tidspunkt, er efter min mening ikke tilstrækkeligt til en ophævelse, men hvis det fortsætter og underboen ikke retter for sig, kan det blive konsekvensen i sidste ende.
Det er en lang og træls affære, når der opstår problemer i villalejligheder imellem.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner
Stil dit eget boligspørgsmål HER