01. maj 2013

Er min lejekontrakt lovlig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Jurahjørnet

Jeg har et rækkehus på 105 kvadratmeter, som jeg netop har lejet ud til et ungt par.

De tidligere lejere havde jeg store problemer med, da jeg selv havde lavet lejekontrakten. Rækkehuset ligger i Herning som ikke er reguleret.

Derfor har jeg valgt at lade en advokat lave aftalen denne gang.

Advokaten spurgte mig, om mine krav til kontrakten, og bl.a. er den lavet som tidsbegrænset i tre år, og der er anført prisstigningen "trappeleje".

Ejendommen tilhører mig privat, jeg har ikke noget CVR nummer og har selv beboet ejendommen tidligere.

Jeg har vist lejekontrakten til et par venner, som også har udlejning af privat ejendom, og begge mener, at lejekontrakten er ulovlig, da man ikke må lave den som tidsbegrænset, og man må heller ikke må anføre prisstigninger.

Hvad er korrekt og hvad er forkert ?

Mvh.
P


!: Hej P

Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder, og derfor vil spørgsmålet måske bedst være rettet til den advokat, der har rådgivet dig.

Mht. spørgsmålet om tidsbegrænsning er det ikke ulovligt at aftale tidsbegrænsning i en kontrakt.

Der kan være risiko for, at tidsbegrænsingen kan blive tilsidesat, men det beror på de konkrete omstændigheder.

Mht. spørgsmålet om trappeleje/regulering af lejen kan dette blive tilsidesat, men kan også meget vel være lovligt.

Det kommer i det væsentligste an på ejendommens alder, men også på, om den måtte være gennemgribende moderniseret på et tidspunkt.

Hvis du mener, at advokaten har rådgivet dig forkert og imod dine ønsker, kan han evt. være erstatningsansvarlig, hvis du lider tab, men det beror også på, om det er noget, du selv har instrueret advokaten i at gøre, og han evt. har taget forbehold i forbindelse med rådgivningen.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik Høpner

Jeg har lejet mit parcelhus ud, men beholdt et værelse til mine ting.

I lejekontrakten har jeg skrevet, at lejer lejer dele af huset, og jeg har ikke skrevet noget om tidsbegrænsning af lejemålet.

Da jeg på et tidspunkt vil sælge huset, vil jeg høre, hvordan jeg undgår at lejer vinder hævd på at blive boende i huset?

Med venlig hilsen
J


!: Hej J

Du har etableret en lejekontrakt, der - som jeg vurderer det - følger lejelovens almindelige regler.

Derfor kan du desværre have ganske vanskeligt ved at opsige din lejer.

Opsigelsesmulighederne skal søges i den bestemmelse, der omtaler, at der er "særlige vægtige" grunde til, at lejemålet opsiges.

Der kan du godt risikere at rende ind i problemer.

Hvis du vælger selv at flytte tilbage til huset, kan du opsige med ét års varsel, men det forudsætter, at der er tale om en reel tilbageflytning.

Jeg vil anbefale, at du kontakter en advokat, der kan hjælpe dig med at foretage en forhandling med lejerne allerede på nuværende tidspunkt, så du ved, hvor du står.

Med hensyn til "hævd" kommer dette ikke på tale.

Betingelserne for at vinde hævd er, at der er tale om uretmæssig råden. Det vil sige, at man benytter noget uden at have lov til det, og det er ikke tilfældet her, hvor der er en lejeaftale.

Mvh
Henrik Høpner