19. sep. 2024
Solceller om vinteren: Producerer de nok strøm?
Om sommeren, kan mange husstande være næsten 100% selvforsynende på strøm, så man ikke behøver at købe strøm fra elnettet. Når vinterhalvåret nærmer sig, er det dog ofte anledning til, at der stilles spørgsmål til, hvorvidt solceller er effektive, når solen ikke længere skinner helt lige så meget, som den gør i sommerhalvåret. Er det overhovedet mærkbart, at man har solceller om vinteren?
Hvor stor er forskellen mellem solcelleproduktion om sommeren og vinteren?
Der er selvfølgelig forskelle i, hvor effektiv produktionen er, når man snakker sommer kontra vinter. Oftest er det nemlig sådan, at solceller producerer omkring 34% af den samlede strøm i sommermånederne. Dette gør, at mange husstande kan være fuldstændigt selvforsynende i de måneder, hvor solen skinner allermest, og dermed skal man ikke bruge energi på elregninger i den periode.
I modsætning dertil, producerer solceller typisk “kun” 11% af den samlede strøm om vinteren, selvom solcellepaneler faktisk er mere effektive, når der er koldt.
Der er altså selvfølgelig en mærkbar forskel ift. sommermånederne, men ikke desto mindre er der stadig en væsentlig og tydelig forskel på, hvordan elregningerne ser ud, når man zoomer ud og ser på solcellebesparelserne på årlig basis.
Læs mere om forskellen i solcelleproduktion fra sommer til vinter.
Foto: Annonce
Solcellestrøm om sommeren og billig strøm om vinteren
Der er flere gode grunde til, at solceller i vinterhalvåret stadig giver mening. Da solen ikke er så fremtrædende på denne årstid, bliver samfundet i højere grad nødt til at dække behovet på elnettet gennem fossile brændstoffer. En løsning, der både er dyrere for forbrugeren og dårligere for miljøet, men en nødvendighed, hvis de danske hjem, landet over, skal have dækket elforbruget i morgen- og aftentimerne.
Derfor er et solcelleanlæg med dertilhørende solcellebatteri og intelligent energistyring en af måderne, hvorpå en husstand selv kan dække dele af sit forbrug, mens man kan sikre, at man indkøber strøm, når det er billigst og sælger overskydende strøm, når der er størst fortjeneste. Dette er til gavn for den enkeltes økonomi og det bidrager til at stabilisere elnettet, så der ikke er så store udsving i elpriserne.
Foto: Annonce
Solcellebatteriet og intelligent energistyring gør forskellen
De to store faktorer, der gør en forskel i de kolde vintermåneder, er batteribanken og intelligent energistyring. I dagstimerne, hvor der, trods alt, ofte er nogle timers solskin, vil der være mulighed for at producere strøm, som kan lagres på egen batteribank. Hen ad eftermiddagen, hvor solen er gået ned, og i aftentimerne, vil denne lagrede strøm kunne gøre en massiv forskel i den enkelte husstands behov for at købe strøm.
I stedet for at købe strøm til en høj elpris, kan man pludseligt dække store dele af eget forbrug med grøn strøm fra eget tag. En løsning, der er økonomisk og miljømæssigt lukrativ, når alternativet er en dyr elpris fra et elnet, der næsten udelukkende består af strøm fra fossile brændstoffer i disse spidsbelastningsperioder.
Læs mere om intelligent energistyring.
Hvad er intelligent energistyring?
Intelligent energistyring er det seneste skud på stammen i forhold til nye måder, man kan optimere den moderne, grønne husstand. Denne teknologi tillader nemlig, at man, som forbruger, ikke behøver at løfte en finger selv i forbindelse med planlægningen af, hvordan man mest effektivt opnår den laveste elpris.
Et eksempel på en af disse intelligente energistyrings-enheder er Heartbeat AI, der udbydes af den dansk-tyske virksomhed 1KOMMA5°. Enheden fungerer på den måde, at den aflæser vejrudsigten og elbørsen for de kommende 24 timer, så den altid har opdaterede tal at arbejde ud fra. Dette kombinerer den med det generelle forbrug i husstanden, som den løbende former sig efter, så den konstant ved, hvornår husstanden har brug for strøm og hvornår den overskydende strøm kan sælges. Dette bruger den til at sikre husstanden de største besparelser på den indkøbte strøm og den største fortjeneste på den solgte overskudsstrøm.
Heartbeat indtog det danske marked i 2024, og selvom det stadigvæk er nyt, ses der allerede mange eksempler på, hvordan den intelligente energistyring revolutionerer solcellemarkedet i Europa.
Foto: Annonce
Så kan solceller betale sig om vinteren?
Når man altså kigger på solcelleproduktion gennem et helt år, er der mange husstande, der kan spare op til 70% på deres elregninger, hvis man ser på gennemsnittet hele året. Der er perioder i sommerhalvåret, hvor man kan være fuldstændigt selvforsynende, og så er der perioder i vinterhalvåret, hvor selvforsyningsgraden er markant lavere. Men, da langt de fleste solcelleanlæg nu bliver installeret med batteribank, og muligvis intelligent energistyring såsom Heartbeat, er der store muligheder for at spare, selv når solcellerne ikke producerer strøm.
Solceller vil altså, for langt de fleste, være en gunstig investering. Det kan dog være svært at finde rundt i markedet og dermed finde den helt rette løsning for din husstand. Med 1KOMMA5°s onlineberegner, kan du, på bare 1 minut, finde ud af, hvad du opnår af besparelser med solceller, batteri og intelligent energistyring.
Beregn dine mulige besparelser med solceller her.