11. sep. 2013

Kan køber gøre krav gældende?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg købte en ejerlejlighed i 2005 og solgte den igen i 2007.

Nu er lejligheden til salg igen, og sælger (altså min daværende køber) har kontaktet mig og vil gøre krav gældende pga. ulovligt badeværelse.

Gulvet/afløb er lagt forkert.

Jeg har dog ikke gjort noget ved badeværelset, det er altså en tidligere ejer, der har forestået renoveringen. Renoveringen er formentlig foretaget tilbage i 90'erne, og nu vil sælger have, at jeg skal betale for lovliggørelsen.

Hvem kan gøre krav gældende hos hvem? Jeg har solgt lejligheden i god tro uden vidende om mangler/ulovligheder på badeværelset.

Mvh
A


!: Hej A

Det afgørende for vurderingen af spørgsmålet om, hvem der skal betale, er dels, hvem der har udført det, dels hvornår det er udført, og endelig hvornår man kunne have opdaget, at noget var galt.

Det er helt naturligt, at den, der har udført arbejdet, er ansvarlig for det.

Det kan være, det er din sælger eller en tidligere sælger.

Grunden til, at det er afgørende hvornår det er udført, er, at sådanne krav vil forældes og i hvert fald være forældet 10 år efter, at arbejdet er udført.

Det vil sige, at det ikke er muligt at gå tilbage til den håndværker, der har udført det, hvis det er mere end 10 år gammelt.

Imidlertid skal et krav rejses senest tre år efter, man er blevet opmærksom på kravets eksistens eller har haft grund til at undersøge det nærmere.

Derfor har det betydning, hvordan man kunne "opdage" det, for det krav, din køber rejser over for dig, kan allerede nu være forældet, da der er gået mere end tre år fra du solgte lejligheden.

På den anden side er det langt fra sikkert, at det er tilfældet, da man jo normalt ikke har grund til at kontrollere installationernes lovlighed.

Det er derfor en konkret vurdering over, hvornår man burde have konstateret det og selvfølgelig også, hvad der er galt.

Du kan evt. videreføre det krav, du er mødt med, til din sælger, da der er gået mindre end 10 år fra du købte lejligheden.

Når du ikke selv har udført arbejdet og har solgt i god tro, kan du ikke pålægges at betale erstatning, men derimod skulle betale et forholdsmæssigt afslag i prisen.

Det er typisk et mindre beløb, der fastsættes skønsmæssigt af retten.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Hvordan kan en svensk kunde, som arbejder i København, blive fri for at tilmelde sig en lejlighed, han gerne vil leje?

Politikerne gør det jo hver dag. Mange bor udenfor København og er vel næppe tilmeldt begge steder de bor.

Vi taler om en læge, der skal kunne være på Rigshospitalet på under 30 min.

Lige nu pendler han mellem Lund og København, men det kan han ikke blive ved med. På grund af familie i Sverige vil han gerne beholde sit hus og adresse der.

Mvh
J


!: Hej J

Hovedreglen i lejelovgivningen er, at ingen boliger skal være ubenyttede.

Det har baggrund i tidligere tiders boligmangel, og i boligreguleringsloven findes en bestemmelse om, at kommunalbestyrelsen kan kræve, at ledige boliger bliver udlejet, hvis de har været ledige i mere end seks uger.

Afgørende for, om en bolig er ledig, er derimod ikke, om der er nogen tilmeldt på folkeregisteradressen, men det er selvfølgelig en kraftig indikation af, om det er tilfældet eller ej.

Imiderltid er der udlejere, der stiller det som et krav, og i den situation er det et forhold, der skal drøftes med udlejeren, hvis det er en betingelse for at etablere lejeaftalen.

Man skal som lejer kunne bevise, at man benytter boligen, eksempelvis i hverdagene fra mandag til fredag, som jeg går ud fra er tilfældet for den svenske læge.

Jeg vil anbefale, at I gør udlejer opmærksom på problemet i forbindelse med indgåelse af lejeaftalen.

Mvh
Henrik Høpner