16. okt. 2013

Kan vi splitte ejendommen i to?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi, min kone og jeg, ejer i fællesskab med min mor og hendes mand en landejendom med tilhørende 32 ha jord og to separate boliger, hvor vi bor i hver vores.

Vi ejer 24 procent af ejendommen.

Min mor og hendes mand er ved at være gamle og ønsker i løbet af få år at sælge. Vi er ikke interesserede i at købe deres del, men heller ikke i at flytte. Vi ønsker heller ikke at eje det med andre.

Spørgsmålet er så, om det kan lade sig gøre at splitte ejendommen i to?

Mvh
K


!: Hej K

Jeg lægger til grund, at I ikke har nogen samejeoverenskomst, der regulerer forholdene, når den ene ønsker at sælge.

Da jeg ikke ved, hvorvidt I ønsker at bevare jorden, og dermed drive landbruget, er det svært at give et helt konkret svar.

Når man skal udstykke landbrugsejendomme, vil man normalt alene kunne frastykke én beboelsesejendom med et meget lille jordtilliggende - normalt ikke mere end to hektar, hvorefter man ophæver landbrugspligten på denne beboelsesejendom.

Den anden bolig med de resterende ca. 30 hektar vil herefter forsat stadig have landbrugsstatus.

Da jeg går ud fra, at ønsket er at skabe kapital til at kunne frikøbe dine mor og hendes mand, kan I evt. også overveje at sælge en del af landbrugsjorden til sammenlægning med en anden landbrugsejendom.

Da der derudover formodentlig også kan være avancebeskatning involveret i salget, vil jeg anbefale, at I kontakter advokat og landinspektør for at få konkret rådgivning.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Min datter havde lejet et hus, hvor hun var overbevist om, at lejen var med varme. Syv måneder efter kom udlejer uden varsel med en varmeregning på 18000 kr.

I lejekontraktens paragraf 5 står der kryds i "ja" ved "Udlejer leverer varme og varmt vand."

Og et kryds i "nej", hvor der står, at "Lejer selv sørger for opvarmning."

Hvad gør hun?

Mvh
L


!: Hej L

Jeg vil anbefale dig, at I indbringer sagen for huslejenævnet.

Der får I dels mulighed for at få vurderet, hvorvidt lejen er korrekt fastsat, og kan dels også få afklaring af, hvorvidt huslejenævnet vurderer, at lejen kan antages at være inklusiv varme.

Et fortolkningsbidrag til afgørelsen vil være at se i kontrakten, om der er skrevet noget om et acontobeløb til varme, der skal opkræves samtidigt med huslejen.

Hvis det ikke er tilfældet, tror jeg, I har en ganske god sag.

Mvh
Henrik Høpner