19. jun. 2013

Må jeg gerne eje og leje en bolig samtidig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Jeg har sammen med mine to søskende købt et rækkehus i Albertslund, hvor min bror, søster og forældre bor. Vi er tre, der ejer rækkehuset.

Jeg blev i mellemtiden gift og flyttede min adresse til Malmø. Det holdt ikke i længden, og jeg er nu blevet skilt og er flyttet tilbage til vores fælles rækkehus i Albertslund igen.

Jeg skal i år tilbagebetale en restskat på 55.000 kr som skat opkræver fordi de mener, at jeg har "udlejet" min 1/3 andel af rækkehuset til mine søskende og forældre i den periode jeg boede i Malmø.

Mit spørgsmål er: Må jeg gerne eje og samtidig leje en bolig?

Det, jeg tænker når jeg mener leje en bolig, er, at hvis jeg i fremtiden vælger at flytte sammen med en potentiel partner i eksempelvis i en anden kommune, vil det så igen blive anset for, at jeg har udlejet 1/3 af min andel i rækkehuset ud til mine forældre og søskende?

Med venlig hilsen

F

!: Kære F

Dit spørgsmål rejser for mig at se to mulige problemer.

Det ene er spørgsmålet om, hvorvidt du må eje en del af en bolig og samtidig så være lejer et andet sted.

Det må du gerne.

Der er ofte noget forvirring om reglerne for anvendelse af boliger. Det afgørende er i den situation, at boligen ikke står tom.

Det vil den ikke gøre, da dine forældre og bror vil bo i ejendommen.

Med hensyn til skatten er problemet det, at du ejer en del af en bolig. Det har en værdi, og dermed kan Skat kræve, at der betales skat af en lejeindtægt.

Det gælder, uanset om du får lejeindtægten eller ej. Du kan ikke give afkald på en indtægt uden at betale skatten, når betaleren er nærtstående familiemedlemmer.

Du bør overveje at få afklaret, hvor stort et huslejebeløb der skal betales, da du samtidig også har mulighed for at kunne fratrække din andel af driftsudgifterne, eksempelvis ejendomsskatter, forsikringer mv.

På den måde bliver skattebetalingen formodentlig noget mindre.

Mvh
Henrik Høpner