21. nov. 2012

Må jeg leje min lejlighed ud som bofællesskab?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har en udlejningsejendom, hvori jeg har en lejlighed, der udlejes som værelser.

Dette har jeg fået påbud om, at jeg ikke må (forstår faktisk ikke hvad grunden er, men jeg fået oplyst, at værelser skal have eget køkken og bad, men jeg ved da, at der lejes utrolig mange værelser ud med fælles køkken og bad.).

Kan jeg udleje lejligheden som bofællesskab, og hvad er reglerne for dette?

Lejligheden er indrettet til fire værelser og med fælles køkken, bad og toilet.

Håber du kan hjælpe.

Venlig hilsen
D


!: Hej D

På baggrund af de oplysninger, du har givet i spørgsmålet, er det vanskeligt at give et helt præcist svar.

Såfremt der er tale om en ejerlejlighed, og det er ejerforeningen, der har givet dig besked om ikke at udleje til værelser, er grundlaget for dette formodentlig at finde i foreningens vedtægter.

Mange foreninger har sådanne regler, og baggrunden for dem er, at man ikke vil have mange personer i lejlighederne med deraf følgende stort slid på ejendommen.

Udlejning til værelser medfører også normalt en større udskiftning i beboerkredsen end normale lejligheder, hvilket foreningen normalt heller ikke er glad for.

Såfremt der er tale om et påbud fra de kommunale myndigheder, er baggrunden typisk et ønske om at højne beboelsesstandarden, men også måske begrundet i et egentligt forbud i planlovgivningen mod etablering af værelser uden køkken og bad.

Vælger du at udleje til bofællesskab, skal du være opmærksom på, at der er tale om et reelt fællesskab og ikke blot et fællesskab af navn, specielt nu, hvor du har påkaldt dig opmærksomhed.

Mvh
Henrik Høpner