02. apr. 2014
Radiatorerne er brandvarme - men temperaturen er kun 17 grader. Hvad gør vi?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi har netop købt et hus fra midten af 60'erne (har boet i huset i en uge), som opvarmes af et naturgasfyr, som er otte år gammelt.
Selve varmeanlægget fungerer upåklageligt, og vi har lige haft service på det. Huset opvarmes med radiatorer, og de har næsten alle sammen nye Danvoss-termostater og er brandvarme, når vi skruer op for dem - så der er der ingen problemer.
MEN - når det så er sagt, kan vi ikke få temperaturen op over 17 grader (det er altså 5 grader udenfor) - i værelser såvel som stue. Vi har 70 mm isolering i hulmuren og 50 mm i gulvet under parketgulvet.
Taget er isoleret med 100 mm. Vinduerne er enkelt-termoruder med en forsatsrude, og i forbindelse med energirapporten er det blevet pointeret, at det ikke er rentabelt at udskifte dem.
Hvad gør vi? Huset er jo praktisk talt ubeboeligt! Vi har selvfølgelig radiatorerne på max og lukker dørene ind til værelserne, men lige lidt hjælper det!
Et af værelserne er ca. otte kvm, har en dobbelt radiator og er 60x80 cm, men kan stadig ikke blive varmere end 17 grader.
På forhånd tak.
Mvh M
!: Hej M
Det første, I bør gøre, er med det samme at rette henvendelse til sælger og gøre opmærksom på problemet.
Det kan tænkes, at der er en teknisk forklaring, hvor I måske skal regulere på varmeanlægget, men efter jeres beskrivelse lyder det desværre ikke sådan.
Det er ikke meget isolering, der er i ejendommen, og det står sikkert også i energimærket, at det vil være en god idé at efterisolere.
Under alle omstændigheder vil jeg betragte det som en alvorlig mangel ved ejendommen, hvis det ikke er muligt at opvarme den, som I beskriver det.
I kan i givet fald måske rejse krav over for den, der har udarbejdet energirapporten, eller søge at få dækning hos sælger eller evt. ejerskifteforsikring.
Det sidste er dog noget mere tvivlsomt.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik Høpner
I forbindelse med køb af hus (bygget 2004) har jeg tegnet en ejerskifteforsikring. Der kom tilbud fra to forsikringsselskaber. Det ene selskab var ca. 60 procent dyrere end det andet.
Jeg valgte det dyreste tilbud, fordi dette også forsikrede loftsrummet mod råd og svamp.
Grunden til at den billige forsikring ikke ville dække her, var fordi den bygningssagkyndige, der udarbejdede tilstandsrapporten, ikke kunne besigtige hele loftsrummet, dels på grund af for lav adgangshøjde, og dels fordi der af den grund ikke var udlagt gangbro.
Den bygningssagkyndige gav derfor en anmærkning om dette forhold, hvorfor der ikke i det ene selskab kunne tegnes en dækkende forsikring. Der var i det andet selskab intet forbehold i den henseende.
Da der er en regel om, at en femårig ejerskifteforsikring kan deles mellem sælger og køber, og at sælger i påkommende tilfælde betaler halvdelen at den billigste forsikring, er mit spørgsmål:
Skal det ikke være valget mellem to sammenlignelige forsikringer med samme dækningsgrad der skal vælges imellem?
Jeg håber at mit spørgsmål er klart og at du får lejlighed til at besvare dette.
Med venlig hilsen
O
!: Hej O
Når man skal vælge ejerskifteforsikring, får man normalt kun ét tilbud fra sælger.
Der er ikke krav om to tilbud, og under alle omstændigheder er sælger kun forpligtet til at betale halvdelen af præmien på den billigste forsikring.
Det lyder på mig som om, at begge tilbud, du har fået forevist, opfylder lovens mindstekrav, så jeg tror ikke, du har mulighed for at kræve, at sælger skal betale halvdelen af det dyreste tilbud.
Mvh
Henrik Høpner