Når du bygger nyt hus, er der en række krav, der skal følges i forhold til de elektriske installationer. Det betyder kort sagt at du ikke selv har fuld indflydelse på mængden af stikkontakter i dine rum. I installationsbekendtgørelsen er der nemlig krav om minimum én 250 volt stikkontakt for hver påbegyndt 4 kvadratmeter gulv. Et rum med 40 kvadratmeter gulv skal således have installeret minimum 10 stikkontakter. I rum større end 40 kvadratmeter er det maksimale krav til antallet af stikkontakter dog stadig kun 10 stk., der er det absolut maksimum, der kan kræves i et rum. Det betyder ikke, at du ikke må installere flere kontakter, men der er ikke krav om flere. Loftrosetter til belysning i rummene er ikke inkluderet i disse krav. Der er altså tale om én regulær stikkontakt til almindelig brug for hver 4 kvadratmeter gulv.
Specifikke regler til stikkontakterne
Du kan dog ikke placere alle de påkrævede stikkontakter lige ved siden af hinanden. Tidligere var det et krav at stikkontakterne blev anbragt med så stor indbyrdes afstand som muligt, men i dag er reglerne ændret så alle elinstallationer skal installeres, så de passer til det forventede daglige brug i hjemmet. Hvis du fx har planer om, hvor computere, printere, TV osv. skal stå, så er det altså her, du skal have elektrikeren til at installere dine kontakter.
Særlige krav om elinstallationer på badeværelse og i køkken
På badeværelset er der yderligere særlige krav til antallet af stikkontakter. Først og fremmest SKAL et badeværelse indeholde minimum én stikkontakt medmindre rummet er så lille, at det sikkerhedsmæssigt er uforsvarligt at anbringe kontakter i rummet. De stikkontakter der skal bruges til fx vaskemaskine og tørretumbler, som er brugsgenstande, tæller ikke med i forhold til kravene om stikkontakter på badeværelse. Det er således kun stikkontakter, der er monteret i den faste installation som fx væggen, der tæller med. Er kontakten fastmonteret i et badeværelsesmøbel, betragtes den dog som en del af den faste installation, og den tæller derfor med.
Også i køkkenet, skal du være forberedt på særlige regler i forhold til de elektriske installationer. I køkkenet skal der som minimum være 3 stikkontakter, der er fordelt på minimum 2 grupper på din el tavle. Det betyder ikke, at du absolut skal have 2 separate el grupper til dit køkken. Du kan nemlig godt fordele de 3 kontakter ud på 2 andre eksisterende grupper. Dog er er det altid en fordel at opdele dine elinstallationer i flere grupper, så færrest mulige ting slukker, hvis en sikring skulle springe.
Et andet krav til kontaktinstallationer i køkkenet er, at kontakterne skal placeres der, hvor køkkenapparater som fx kaffemaskine osv. skal bruges. Herudover SKAL der placeres én stikkontakt ved kogenicher. Denne skal tilsvarende placeres, hvor køkkenapparater skal bruges. Hvis dit køkken er en del af fx stue, skal det samlede rum overholde kravet om én kontakt pr. 4 kvadratmeter gulv. De tre kontakter, der er påkrævet i køkkenregionen medregnes i dette samlede antal.
Foto: Presse
Planlæg dine loftrosetter smart, så du får den nødvendige belysning
Selvom der ikke er krav til mængden af loftrosetter i dine rum, så er det en rigtig god idé at gennemtænke flere mulige scenarier i forhold til indretning. Du har i forbindelse med nybyggeriet formentlig en idé om, hvordan dine møbler skal stå i det færdigbyggede hus. Men på sigt får du måske lyst til at rokere om, så dit hus får et nyt look. Sørg derfor fra start af at få placeret nogle ekstra loftrosetter til belysning, så du har de bedst mulige vilkår i forbindelse med indretningen af dit hjem.
I soveværelset og på børneværelser kan det være rigtig rart at kunne dæmpe lyset i et rum. Hvis dette er på ønskelisten i dit nye hjem, bør du allerede fra start af tænke over dette, så du husker at få installeret nogle gode solide lysdæmpere i hjemmets rum. Lysdæmpere findes i mange forskellige prislejer, og du får ofte, hvad du betaler får.
Hvis du vælger en lysdæmper fra Lauritz Knudsen, der er en kendt mærkevare inden for elektriske installationer, så får du nogle gode solide lysdæmpere, der kan holde mange år fremover. Vælger du i stedet billige lysdæmpere fra et discount byggemarked, så risikerer du ret hurtigt at skulle udskifte disse, fordi glassikringen, der sidder i en lysdæmper går til.
En lysdæmper kan desuden også være en god idé i et kontor, hvor du måske foretager dig flere forskellige ting. Når du arbejder, ønsker du måske høj belysning, men hvis du sidder fordybet i en god bog med en kop kaffe, så kan et dæmpet lys være mere behageligt, da dette skaber den helt rigtige ”hygge” stemning.
Foto: Presse
Forskellige apparater trækker forskellige mængder strøm
Når du skal have planlagt dine elinstallationer, er det en god idé at snakke med elektrikeren om, hvilke apparater, der skal trækkes i hvilke rum. Har du fx et badeværelse, der skal trække både vaskemaskine og tørretumbler samtidig med, at du ordner hår med 2-3 forskellige hårapparater kørende, kræver dette væsentlig mere strøm end en stue, hvor der kører 1 fjernsyn, 1 computer og 1 printer. Det er derfor ikke lige meget hvilke apparater, der kører på hvilke sikringsgrupper.
Har du på forhånd en god idé om, hvor du vil have dit kontor, kan du med fordel få lavet en separat sikringsgruppe til dette rum. På denne måde undgår du at miste noget vigtigt arbejde på din computer, hvis strømmen skulle gå i en af husets resterende rum. Det kan nemlig være rigtig træls at printeren går ud, mens du er ved at udskrive nogle vigtige papirer.
Udskriver du rigtig meget via printer, kan du via Tonerland.dk spare en del penge på dine printerpatroner. Dette er så penge, der i stedet kan spares op til fx en ferie, tilbygninger, renoveringer eller måske bare lidt ekstra sjov og ballade i hverdagen.
Tilsvarende kan du i ved hjælp af LED belysning spare penge på belysningen. Faktisk er der mange elektriske apparater, hvor du ved hjælp af korrekt udvælgelse kan spare på enten strømforbrug eller andet forbrug. Det kræver blot, at du undersøger energiforbrug eller ved en printer blækpriserne, hvis du gerne vil spare penge på denne konto.