ANNONCØRINDHOLD
27. aug. 2024

Prepping og solceller: Hvordan kan du sikre din husstand i en krisesituation?



I takt med, at der i stigende grad er uroligheder rundt omkring i verden, begynder flere og flere at tænke over, hvordan man selv kan sikre, at man har forberedt sin husstand på eventuelle udfordringer, man kunne stå med under en krisesituation. Derunder er nogle af fokuspunkterne selvfølgelig mad, drikke og strøm, for hvordan klarer man sig, hvis de ting, man er vant til er en selvfølge i hverdagen, ikke længere er tilgængelige?

Noget er lettere end andet
Det er heldigvis ret nemt, hvis man vil forberede sig på at kunne klare sig selv i et stykke tid på mad- og vandfronten. Her kan man købe et hav af fødevarer i konserves, der kan holde sig i flere år, mens man kan købe en masse vanddunke, vandflasker, m.v., så man heller ikke står uden vand. Dog er det ikke alle, der har en idé om, hvordan de skal klare sig uden strøm. Og i den forbindelse, kan der være flere udfordringer, der trænger sig på.

De generelle anbefalinger er, at man skal kunne klare sig selv i nogle dage i eget hjem, og med fokus på strøm, vil nogle solcelleejere og folk, der overvejer at købe et solcelleanlæg, måske begynde at tænke over, om man kan bruge solceller i sine “prepping”-forberedelser.

Læs Beredskabsstyrelsen anbefalinger her.

Og det korte svar er “ja”. Der er nemlig flere løsninger, hvor du, med dine solceller, kan være selvforsynende med strøm, selvom elforsyningen er nede. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at et helt almindeligt nettilsluttet solcelleanlæg også rammes af strømafbrydelser, hvis man ikke har en backup-løsning.

Læs mere om solceller.



Det juridiske, det tekniske og det mulige
Der er visse udfordringer forbundet med at have et aktivt solcelleanlæg under en strømafbrydelse, og her er det særligt juridiske og tekniske udfordringer, der kan stå i vejen for, at alle bare kan tænde for deres solcelleanlæg.

I Danmark, bliver husstande forsynet gennem en hovedtavle (A), som får strøm fra en forbindelse til elnettet. Hovedtavlen fordeler så strømmen ud til at dække forbruget i hele huset. Hvis man så ejer et solcelleanlæg, leverer dette også strøm til huset gennem hovedtavlen (B), som fordeles til forbruget på samme måde, som hvis strømmen kom fra elnettet.

I tilfælde af en strømafbrydelse, mister solcelleanlægget forbindelse til elnettet, og derfor vil det ikke længere være i stand til at producere strøm, medmindre man har det, man kalder en backup-løsning.

Der er dog forskellige muligheder, og derunder er de forskellige løsninger følgende:

1. Off-grid solcelleanlæg: Dette er et solcelleanlæg uden tilslutning til elnettet, hvilket er ideelt til mindre forbrugsenheder, som kolonihavehuse og campingvogne. Det fungerer uafhængigt af elnettet og kan kombineres med en batteribank for optimal selvforsyning. For den almene husstand vil dette altså ikke være en holdbar løsning.



2. Backup-løsninger: For nettilsluttede solcelleanlæg, er en backup-løsning nødvendig for at kunne bruge den genererede strøm under en eventuel strømafbrydelse. Dette indebærer en separat elinstallation, der kan fungere uafhængigt af elnettet. Det er langt fra alle solcelleanlæg, der har denne funktion. Meget få produkter i Danmark, herunder SunGrow, har funktionen som en inkorporeret del af produktet, men disse kræver altså mere ifm. elinstallationen af anlægget.

Læs mere om Sungrows back-up løsning til hjemmet.

3. Ø-drift: Dette fungerer på den måde, at der, under en strømafbrydelse på elnettet, fortsat bliver leveret strøm ind til hovedtavlen fra den grønne enhed (fx solceller og vindmøller). Da hovedtavlen er forbundet til elnettet, kommer det til at betyde, at solcelleanlægget sender spænding ud på elnettet, som ellers burde være “slukket” pga. strømafbrydelsen. Dette er altså teknisk muligt, men det er ulovligt i Danmark, da de folk, der arbejder på elnettet, skal kunne arbejde med ledningerne uden at få strøm. 

Læs mere om prepping og solceller hos 1KOMMA5°.



Hvad skal man gøre som privat husejer?
I alle krisesituationer, er det selvfølgelig vigtigt at have det basale på plads. Drikkevand og mad til 72 timer, samt andre fornødenheder såsom medicin, er selvfølgelig vigtigst. Ønsker man dog, at være helt dækket ind, og tilmed have en energiforsyning til en eventuelt strømafbrydelse, så kan et solcelleanlæg med en backup-løsning være en stor hjælp.

Den rette solcelleløsning kan sikre, at husstanden er klar til eventuelle situationer, hvor man skal kunne forsyne sin egen husstand med strøm. De fleste kan godt klare sig uden strøm, men det er selvfølgelig en naturlig del af de fleste danskeres hverdag at have adgang til strømforsyning, uanset om man er hjemme, på arbejde eller på farten.

Med en backup-løsning, kan du altså sikre, at fryseren og køleskabet holder dine kølevarer kolde, selv i en situation, hvor hele dit nabolag er mørklagt.

Hos 1KOMMA5° Danmark, der er Europas førende solcellevirksomhed, har du muligheden for at få rådgivning, anbefalinger og en solcelleløsning, hvis du gerne vil sikre din husstand ved en eventuel strømafbrydelse.

Se hvad Danmarks bedste solcelle-løsning kan spare dig på elregningen her.