I en verden hvor klima og miljø er på alles læber, har måden hvorpå vi indretter vores hjem også en stor betydning for det aftryk vi som mennesker sætter på planeten. Det er ikke længere uden betydning hvilken varmekilde vi bruger, hvor ofte vi køber nye møbler eller hvilken maling vi bruger til væggene. Hjemmet kan nemlig også være skånsomt for miljøet.
Her får du et par gode tips og tricks til hvordan du kan indrette et miljøvenligt hjem med fokus på bæredygtighed og genbrug.
Hvor meget energi bruger du på at varme på?
Når man taler om klima og miljø er det uundgåeligt at snakken falder på CO2-udledning og den globale opvarmning.
Selvom nogen bidrager mere til den globale opvarmning end andre, så er vi alle en del af den klimakrise som vi i disse dage gennemgår. Det betyder også at vi alle bærer et ansvar for at nedtone vores brug af energi i hverdagen og dermed også vores udledning af CO2.
For eksempel bruger vi i Vesten massive mængder af energi på at varme vores hjem op. Elektrisk varme er en af de største synder, men ikke desto mindre er der millioner af mennesker der dagligt bruger ting såsom el-radiatorer eller lignende.
Fjernvarme er som bekendt en del mindre skadeligt for omgivelserne, men den førende varmekilde til det bæredygtige hjem må siges at være varmepumpen. Varmepumpen har i den forbindelse opnået stor anerkendelse de seneste år, og vil man indrette et bæredygtigt hjem, så bør man investere i et sådant apparat.
Er varmepumpen det næste skridt, men mangler man lidt inspiration til hvilken model man skal gå med, så kan man med fordel lade sig inspirere af brugbare anmeldelser her.
Genbrug er det nye sort
Et bæredygtigt hjem er ikke et hjem, hvor alt interiøret udskiftes på jævnlig basis. Et miljøvenligt hjem er snarere end bolig hvor der værnes om de solide møbler, foretages reparationer og eventuelt byttes ud med andre, allerede brugte møbler.
Genbrug er et buzz-ord i disse dage, og man kan købe så godt som alt på brugt-markedet. Det vil sige at de tilgængelige produkter ofte er af høj kvalitet og at købe en brugt kommode eller en brugt sofa betyder ikke nødvendigvis at den er tyndslidt eller forældet.
Det er nemt og ligetil at finde kvalitetsrige genbrugsmøbler, lamper og alt derimellem til sit hjem, og så er det en del mere skånsomt for møblet end at bidrage til en ny produktion af nye møbler.
Masseproduktionen af møbler og andre materielle goder til hjemmet er en stor belastning for miljøet, og hvis vi kan undgå at købe nyt, så er det et skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling.
Genbrug må i høj grad siges at være vejen frem, og retro møbler fra de foregående årtier kan findes i alle de mest trendy boligblade og livsstilsmagasiner.
Læs mere om hvorfor vi bør genbruge mere for klimaets skyld her.
Den kedelige; isolering og termoruder
En mindre glamourøs del af den bæredygtige indretning må siges at vægisolering, loftisolering og termoruder. Disse er ting som ikke vækker stor begejstring hos de fleste, men de spiller en central rolle i spørgsmålet om klima og miljø.
Ældre ejendomme hvor isoleringen er dårlig eller hvor vinduer er utætte har en tendens til at kræve mere energi til opvarmning. Dette er et faktum som man til enhver tid bør undgå, og isoleringen er derfor en nøglefigur i det bæredygtige og miljøvenlige hjem.
Vi har alle hørt udtrykket ‘at fyrre for gråspurvene’, og her refereres der netop til det at bruge unødige mængder varme på at opvarme et hjem, hvor varmen blot siver ud igen på grund af utætheder.
Selvom at indkøb af genbrugsmøbler måske er en smule mere spændende end hulrumsisolering og termoruder, så er det en ting som man ikke bør se gennem fingre med. Det er en del af hjemmet som i høj grad bør placeres højest på listen.
Miljøvenlig maling og naturlige rengøringsmidler
Det er ikke ualmindeligt at væggene både indenfor i hjemmet og murene på ydersiden til tider skal males. Også her har valget af selve malingen en betydning for om hjemmet indgå i kategorien for miljøvenlige hjem.
Ved at vælge typer af maling som er skånsomme for miljøet og som ikke afgiver giftige dampe, kan man også krydse af ved bæredygtighed, når det kommer til farven på væggene.
Det samme gælder i forbindelse med afrensning af fliser eller tag. Mange hjem har udearealer som også skal plejes og vedligeholdes, og her kan det ofte ske at algerne skal fjernes på den ene eller anden måde.
Tidligere brugte man meget kraftige kemikalier til at komme af med de uønskede alger, og når disse væsker efterfølgende, flød ned i jorden, så kunne de gøre stor skade på plante- og dyreliv.
I dag er de fleste skadelige kemikalier taget af markedet, men man bør selv have et ekstra øje på de produkter man bruger til udendørs såvel som indendørs rengøring.