Isoleringsbranchen har været hyppige gæster i DRs forbrugerprogram Kontant og andre medier. Hver gang handler det om snyd med hulmursisolering. Så måske tøver du, selv om du godt kunne trænge til at få hulmursisoleret boligen. Men heldigvis er det nemt selv at kontrollere kvaliteten af den hulmursisolering, du får leveret.
Hulmursisolering har været en udskældt isoleringsform siden starten af 2017. Her påviste DRs forbrugerprogram Kontant omfattende snyd med hulmursisolering og det tilhørende energitilskud. Dette fortsatte i flere programmer op gennem 2017. Det medførte ligefrem et midlertidigt stop for energitilskud til hulmursisolering i en periode.
Men som altid var det nogle enkle brodne kar i en ellers hæderlig branche, der skabte balladen. De var nok lige vel friske til at sælge hulmursisolering ind til boligejere, der rent faktisk ikke havde brug for det. Eller snød slet og ret med udførelsen.
Behøver din bolig hulmursisolering?
Det er en god ide at få tjekket, om boligen allerede er hulmursisoleret, før du begynder at indhente tilbud på hulmursisolering. Eller om det i det hele taget er muligt.
Bor du f.eks. i et typehus fra 1970’erne eller 80’erne, har boligen sjældent nogen hulmur. I stedet er der opført en ydre skalmur og en tynd pladevæg indenfor. Den må ikke hulmursisoleres – og kan i øvrigt sjældent holde til det, hvis du forsøger.
Er huset opført før den tid, vil der oftest være en hulmur. Men hvorvidt hulmuren rent faktisk allerede er isoleret, kan det være svært at afgøre. Derfor er det en god ide, først at få undersøgt, om der rent faktisk er brug for hulmursisolering af uafhængige fagfolk. F.eks. bygningssagkyndige eller nogle af de mange energirådgivningsfirmaer og -institutioner, der findes rundt om i landet. De anvender oftest termografering til at vurdere isoleringsbehovet.
- På et termografi af huset er det nemt at se, om der er hulmursisoleret og om det er udført, som den skal, så det kommer ordentlig ud i hjørnerne, forklarer Claus Mikkelsen fra HOTPAPER, der er et af de større isoleringsfirmaer på Fyn.
Sådan kan du kende det seriøse isoleringsfirma
Finder du ud af, at du har behov for hulmursisolering, så vælg et isoleringsfirma, der anvender flere isoleringsprodukter. Hver enkelt bygning er forskellig og kan derfor kræve anvendelse af forskellige isoleringsmaterialer.
F.eks. kan fugtproblemer give særlige udfordringer, der kræver en bestemt type isoleringsmateriale, ligesom støj fra omgivelserne kan anvendelse af en anden. Derfor bør det isoleringsfirma du vælger, både have mineraluld, papir- og træfiberisolering samt andre isoleringsmaterialer som f.eks. flamingo i deres produktsortiment.
Samtidig bør du spørge ind til firmaernes egenkontrol, når du indhenter tilbud. Det seriøse isoleringsfirma vil nemlig foretage en omfattende egenkontrol både før, under og efter isoleringsarbejdets udførelse. Typisk ved hjælp af inspektionshuller, hvor firmaet indfører et endoskop for at kontrollere arbejdet kvalitet.
Hushjørner er særligt problematiske ved hulmursisolering
Det sker specielt ved hushjørner, under og over vinduer, samt i toppen af ydervæggene. Så er firmaet sikker på, at isoleringsmaterialet er kommet rundt i alle kanter og kroge af ydermuren.
- Særligt hushjørnerne kan være svære at udfylde, fordi der tit ligger mere mørtel i hulmuren i hjørnerne. Derfor vælger vi ofte at åbne op i hjørnerne og få kradset overflødig mørtel ud, så der kan komme isolering helt ud i hushjørnet. Derved reduceres risikoen for skimmelsvamp effektivt, uddyber Claus Mikkelsen.
Skulle du være i tvivl om et isoleringsfirma, så tjek deres renomme på Trustpilot, og hold eventuelt deres pris op imod omfanget af isoleringsarbejdet. Og er du i tvivl, efter arbejdet er udført, så tilbyder de mest seriøse isoleringsfirmaer altid, at du kan tilkøbe en termografering af huset, når arbejdet er færdigt.
- Det er i øvrigt samme metode, en bygningssagkyndig eller energivejleder oftest vil anvende, hvis du bestiller dem til at kontrollere isoleringsarbejdet, slutter Claus Mikkelsen.