Som hovedregel vil en varmepumpe i ni ud af ti tilfælde være en rigtig god løsning til din nye bolig. Når dette så er sagt, så findes der jo som bekendt ikke en regel uden sin undtagelse. Der findes nemlig nogle (få) tilfælde, hvor en varmepumpe ikke vil være den rigtige løsning. Læs videre her, og se om du skulle være så uheldig at falde ind under denne gruppe.
1. Hvis din nye bolig allerede er tilsluttet fjernvarmenettet
Hvis området som din nye bolig befinder sig i, allerede er tilsluttet fjernvarmenettet, så viser det sig faktisk at du kan være forpligtet ifølge loven til at benytte fjernvarme som din varmekilde. Hvis der nemlig er blevet lagt fjernvarme i området inden 2019, så vil dette rent faktisk være tilfældet. men hvis der til gengæld er blevet lagt fjernvarme efter 2019, så står det dig gudskelov fuldstændigt frit for om du hellere vil bruge en varmepumpe. For selvom fjernvarme er en rigtig økonomisk og grøn varmekilde, så kan du faktisk i visse tilfælde ende med at spare penge ved at skifte til en varmepumpe.
2. Hvis boligen er dårligt isoleret
Hvis din nye bolig skulle have dårlig eller utidssvarende isolering, så vil en varmepumpe heller ikke være den bedste løsning. Uanset om det drejer sig om en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe, så vil et dårligt isoleret hus selvfølgelig ikke kunne holde ordentligt på varmen, og varmepumpen vil ende med at skulle arbejde i dobbelt tempo for at dække varmeudslippet.
Dette vil selvfølgelig betyde et langt større elforbrug end ellers. Og da hele pointen med en varmepumpe jo netop også er at spare penge på varmeregningen, så bliver det jo mere eller mindre meningsløst at investere i en varmepumpe i denne situation. Når dette så er sagt, så er de danske huse gudskelov rigtigt godt med når det kommer til god isolering. Så i de fleste tilfælde vil denne problemstilling heldigvis ikke blive relevant.
3. Hvis din bolig har gulvvarme
Hvis din nye bolig skulle have gulvvarme, så vil en luft til vand varmepumpe til gengæld altid være en fantastisk løsning. En luft til vand varmepumpe er jo netop designet til at føre det opvarmede vand ud i både radiatorer og ikke mindst gulvarmerørene. Og da du samtidigt også vil spare mange penge på varmeregningen ved at bruge en luft til vand varmepumpe, så vil det næsten være fjollet ikke at vælge denne løsning. Find den her.
4. Har din nye bolig en have?
Sidst men ikke mindst, så vil et jordvarmeanlæg altid kræve mere plads end både en luft til luft og luft til vand varmepumpe. Jordvarme kræver nemlig en større udendørs enhed med rimelig plads til de nedgravede varmeslanger. Så hvis din bolig ikke har en have, så vil jordvarme ikke være den rigtige løsning for dig. Til gengæld kan du jo bare vælge en luft til luft eller endnu bedre, en luft til vand varmepumpe. Prøv f.eks. bare at se denne luft til luft varmepumpe.