Stenuld, glasuld, papir eller flamingo. Det er ikke hobbybutikkens bedste tilbud, men derimod typiske materialer til efterisolering af boligen.
Og selvom det ikke lyder særlig sexet, kan der på den lange bane være mange penge at spare, hvis man ofrer skillinger på at forbedre sin bolig.
- Det er typisk isolering og udskiftning af vinduer, der kan gøre en stor forskel på varmeregningerne. Det er relativt simple forbedringer, der hurtigt tjener sig selv hjem, siger Daniel Perell, som er ansvarlig for Boligas afdeling for tilstandsrapporter.
Det betyder, at hvis du isolerer enten dine mure, dit loft eller dit gulv, vil du om vinteren bedre kunne holde på varmen, og om sommeren slippe for at få det for varmt.
Vinduerne har den samme effekt, og her kan du tilpasse dem til lige din bolig. Så ifølge Daniel Perell skal du vælge et solfilter, hvis du har store, sydvendte ruder, og nyde det, hvis du også får en æstetisk gevinst ved at vælge en slags, der passer bedre til dit hus.
Kig på energimærket
Hvis man er i tvivl om, hvor ens egen bolig præcis kan have gavn af forbedringer, kan man kigge nærmere på energimærket. Et sådant skal udarbejdes ved et salg, så er huset blevet dit i løbet af de senere år, har du sandsynligvis et liggende.
Energimærket placerer boligen på en skala fra A til G, og det er bedst for både miljø og pengepung at være nær alfabetets begyndelse. Desuden indeholder det en række specifikke råd til dem, der ikke har planer om at fyre for gråspurvene hele vinteren:
- Energimærket giver selvfølgelig en her-og-nu status, men der er også konkrete bud på, hvilke forbedringer lige præcis din bolig mangler. Og så er der en beregning af, hvor hurtigt investeringen tjener sig hjem, siger Daniel Perell.
Efterisolering af hulmuren
Hvis du kaster dig over hulmursisoleringen, skal materialet være granuleret eller "kornet". Ellers kan det ikke komme ind bag væggene, der i sagens natur allerede er der.
De typisk anvendte materialer er:
- Stenuld: Det kendes nok bedst som Rockwool. Det isolerer godt, kan ikke brænde og påvirkes ikke af vand.
- Glasuld: Minder på mange måder om stenuld, men er lavet af spundet glasmasse.
- Flamingo: Det kan indblæses i muren, og det isolerer godt. Det er dog brandbart.
- Papirisolering: Gamle aviser eller andet genbrugspapir, der kan holde på varmen.
Efterisolering af gulvet:
Kolde føder er den mest håndgribelige effekt af dårlig isolering, men det betyder også en højere varmeregning.
Løsningen afhænger af, om du har kælder eller ej. For hvis der er en kælder under huset, kan det være en mere tilgængelig løsning at isolere nedefra. Altså ved at øge eller forbedre isoleringen i kælderens loft.
Er der ingen kælder er det ikke altid nødvendigt at brække gulvene op. I nogle huse kan man "blæse" isolering ind under gulvet, men det kræver en faglig vurdering. Alternativet er et nyt gulv, og her skal det så overvejes, om der alene skal efterisoleres, eller om der også skal indlægges gulvvarme ved samme lejlighed.
Efterisolering af loftet:
Der kan være rigtig store besparelser, hvis man isolerer sit loft bedre. Hvilke muligheder der er for isolering, afhænger af den enkelte bolig: er der store stuer med loft til kip, et uudnyttet tagrum eller et fladt tag?
I huse med et uudnyttet loftsrum kan man isolere oppefra, da der ikke er beboelse. Alternative løsninger kan være at isolere indvendigt i rummene, omend det tager en del af loftshøjden eller at få isoleringen forbedret ved en renovering af taget.
Nye vinduer:
Det er ikke sikkert, det er nødvendigt med en udskiftning af alle huset vinduer. Ofte er det også nok at renovere de gamle, og det er en opgave, der er utallige guides til på nettet.
Vælger du at udskifte vinduerne er der en række valg i forhold til både materialevalg og design, fordi det visuelt kan have en stor betydning, hvordan vinduerne ser ud.
Her kan du se de boliger, der er til salg med energimærkning A.