22. okt. 2024
Fremtiden for vedvarende energi i danske husstande
ANNONCE: Vedvarende energi spiller en stadig større rolle i det danske elnet. Vindenergi har længe været dominerende, men solceller har i de seneste år vundet stærkt frem og udgør nu omkring 10% af strømmen i det danske elnet på årsbasis. Denne udvikling gavner både miljøet og forbrugernes pengepung, men hvordan ser fremtiden egentlig ud for vedvarende energi i de danske husstande?
Solceller: Den billigste måde at generere strøm
Mange tror måske, at traditionelle energikilder som naturgas er de billigste, men virkeligheden er en anden. I Danmark, som i mange andre lande, er solceller faktisk den billigste måde at producere elektricitet. Solcelleanlæg har en levetid på 25-35 år og er forholdsvis billige, hvilket medfører, at den strøm, de genererer, koster meget mindre pr. kWh sammenlignet med andre energiformer.
Denne økonomiske fordel er en af årsagerne til, at omkring 150.000 danske husejere allerede har installeret solceller på deres tage. For de fleste kan solceller næsten altid betale sig, hvor kort tilbagebetalingstiden vil være, afhænger af din boligs specifikke forhold.
Hvornår kan solceller betale sig?
For de fleste danske husstande kan solceller betale sig, men der er faktorer, som spiller ind. Solcelleanlæg præsterer bedst, når taget vender mod syd, og der ikke er forhindringer som træer eller andre bygninger, der kan skabe skygge. På samme vis, kan et øst/vest vendt tag være gunstigt for husstande, der har et højt forbrug i morgen- og aftentimerne, da forbruget vil overlappe med produktionen fra solcelleanlægget.
For at få mest muligt ud af dine solceller er det vigtigt at dimensionere anlægget korrekt. Dette indebærer, at anlægget passer til både din husstands energibehov og de fysiske forhold på din ejendom. Du kan læse mere om, hvordan du dimensionerer et solcelleanlæg, i vores artikel her: Hvor stort skal et solcelleanlæg være?
Foto: Annonce
Grøn energi uden solceller: Kan det lade sig gøre?
Selvom solceller er en fremragende måde at generere egen strøm på, er der mange måder at benytte vedvarende energi i husstanden, selv uden et solcelleanlæg. Det danske elnet er i stigende grad baseret på grøn energi. I 2023 kom 63% af al strøm fra vedvarende energikilder som vind og sol. Mængden af vedvarende energi varierer dog afhængigt af vejret, og derfor ser vi udsving i elpriserne, hvor de er lavest, når der produceres meget vind- eller solenergi.
Når elpriserne er lave, er det ofte et tegn på, at der er overskud af billig, grøn strøm. Derfor kan du som boligejer med fordel planlægge dit energiforbrug i disse perioder, hvor du ikke blot sparer penge, men også sikrer, at størstedelen af den strøm, du bruger, kommer fra vedvarende energikilder.
Udnyttelse af grøn strøm uden intelligent energistyring
Har du ingen energistyring eller solceller, kan du alligevel drage nytte af grøn strøm ved at tilrettelægge dit energiforbrug efter elpriserne. Disse priser offentliggøres dagligt af elbørsen Nord Pool, og de er som regel lavest om natten, hvor der er meget vindproduktion, eller midt på dagen, når solcellerne producerer mest.
Under energikrisen blev denne form for "manuel" energistyring populær, hvor mange begyndte at planlægge tøjvask og opvaskemaskine efter de billigste timer. Det kan dog være besværligt at skulle holde øje med elpriserne dagligt, og derfor kan intelligent energistyring være en løsning.
Foto: Annonce
Hvad er intelligent energistyring?
Intelligent energistyring er en teknologi, der gør det muligt for din husstand at optimere dit energiforbrug automatisk. Med systemer som 1KOMMA5°s Heartbeat AI, bliver strømforbruget optimeret ud fra faktorer som elpriser, vejrudsigter og husstandens energibehov. Resultatet er, at din husstand altid får den laveste mulige elpris uden, at du selv skal tage stilling til det.
Kernen i et sådant system er et solcellebatteri, som lagrer strøm til senere brug, så du kan bruge den, når strømmen er dyrere. Kombineres dette med solceller, varmepumper og måske endda en elbils ladestander, kan besparelserne vokse markant.
Du kan læse mere om, hvordan intelligent energistyring fungerer i praksis her: En dag med Heartbeat.
Fremtiden for energistyring i danske husstande
Danmark bevæger sig hastigt mod en fremtid, hvor intelligente energisystemer bliver normen i private hjem. Allerede nu har omkring 10% af de danske husstande installeret solceller, og solceller vil i fremtiden blive obligatorisk på nybyggeri. Intelligente energisystemer vil gøre det muligt at optimere energiforbruget automatisk, så det bliver mere bæredygtigt og billigere for forbrugerne.
Vil du med på denne grønne bølge? Du kan nemt få et fremtidssikret energisystem med intelligent energistyring og sikre din husstand en lav elregning. Prøv online beregneren her, og se hvad du kan spare: https://1komma5.dk/beregner